Ciecierzyca w pomidorach
250 g ciecierzycy (jeden kubek)
cebula
2 cm cynamonu
4 goździki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 cm świeżego korzenia imbiru
pół łyżeczki pieprzy kajeńskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
puszka siekanych pomidorów
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka posiekanej natki kolendry
Namoczyć ciecierzycę na noc. Ugotować do miękkości. Odsączyć i ZATRZYAMĆ WYWAR.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Wzrucić cynamon i goździki. Smażyć przez kilka sekund. Dodać czosnek, posiekany imbir, pieprz kajeński, garam masalę i mieloną kolendrę. Mieszając dusić ok 3 minuty. Dodać pomidory (wraz z sokiem) i gotować ok. 5 minut aż płyn prawie wyparuje. Dodać cierzycę i gotować następne 5 minut. Wlać wywar i na małym ogniu dusić przez 25 minut (na ostatnie 8-10 minut odkryć pokrywkę, żeby płyn nieco wyparował).
Posypać posiekaną natką kolendry.
Można jeść na zimno i ciepło.
Na zdjęciu jest natka pietruszki, bo akurat kolendra mi wyszła.
250 g ciecierzycy (jeden kubek)
cebula
2 cm cynamonu
4 goździki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 cm świeżego korzenia imbiru
pół łyżeczki pieprzy kajeńskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
puszka siekanych pomidorów
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka posiekanej natki kolendry
Namoczyć ciecierzycę na noc. Ugotować do miękkości. Odsączyć i ZATRZYAMĆ WYWAR.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Wzrucić cynamon i goździki. Smażyć przez kilka sekund. Dodać czosnek, posiekany imbir, pieprz kajeński, garam masalę i mieloną kolendrę. Mieszając dusić ok 3 minuty. Dodać pomidory (wraz z sokiem) i gotować ok. 5 minut aż płyn prawie wyparuje. Dodać cierzycę i gotować następne 5 minut. Wlać wywar i na małym ogniu dusić przez 25 minut (na ostatnie 8-10 minut odkryć pokrywkę, żeby płyn nieco wyparował).
Posypać posiekaną natką kolendry.
Można jeść na zimno i ciepło.
Na zdjęciu jest natka pietruszki, bo akurat kolendra mi wyszła.

