Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ciecierzyca w sosie śliwkowym *
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1538188" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis znalazłam tutaj:</p><p><a href="http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2012/08/ciecierzyca-w-sosie-sliwkowym.html" target="_blank">http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2012/08/...-sliwkowym.html</a></p><p></p><p>ale moim zdaniem coś nie tak jest z proporcjami, gdy pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem wyszła mi zupa krem w której trzeba było mocno szukać ciecierzycy, tego sosu wychodzi naprawdę sporo, po drugie dla mnie za dużo śliwek, sos wychodzi słodki, dzisiaj sosu zrobiłam z połowy porcji, zmniejszyłam ilość śliwek i dorzuciłam słoik ciecierzycy z Lidla z tygodnia hiszpańskiego, a i tak sosu jest całkiem sporo.</p><p></p><p><strong>Moje proporcje:</strong></p><p>400 g ugotowanej ciecierzycy (dałam ze słoika, waga po odsączeniu)</p><p>50 g suszonych śliwek</p><p>1 łyżka oleju</p><p>1-2 pokrojone w kostkę cebule (w zależności od wielkości)</p><p>2 posiekane ząbki czosnku</p><p>3-4 łyżeczki octu z białego wina</p><p>250 g przecieru pomidorowego</p><p>0,5-0,75 szklanki wody</p><p>0,25 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>odrobina chilli do smaku</p><p>0,25 łyżeczki mielonej kolendry</p><p>0,25 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p>natka do posypania</p><p></p><p>Śliwki umyć i pokroić w paski. Jeśli są twarde, zalać wodą i zostawić na kilka godzin, po czym osączyć. Na oleju usmażyć na złoto cebulę. Wrzucić czosnek i smażyć przez chwilę, po czym dodać śliwki, ocet i przecier pomidorowy. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy, spróbować, czy niczego nie brakuje. Jeśli lubicie gładkie sosy - zmiksować. Podawać z ciecierzycą lub tofu do kaszy gryczanej lub razowego chleba.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Sos jest pyszny, ja do niego po zmiksowaniu wrzucam ciecierzycę i jeszcze razem kilka minut gotuję, ocet dodawałam stopniowo, bo wszystko zależy od kwaśności pomidorów, ilości śliwek i tego ile dodamy wody, a woda moim zdaniem jest konieczna, bo sos jeszcze przed zmiksowaniem miałam bardzo gęsty i przypominał krem a nie sos.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1538188, member: 1443"] Przepis znalazłam tutaj: [URL="http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2012/08/ciecierzyca-w-sosie-sliwkowym.html"]http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2012/08/...-sliwkowym.html[/URL] ale moim zdaniem coś nie tak jest z proporcjami, gdy pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem wyszła mi zupa krem w której trzeba było mocno szukać ciecierzycy, tego sosu wychodzi naprawdę sporo, po drugie dla mnie za dużo śliwek, sos wychodzi słodki, dzisiaj sosu zrobiłam z połowy porcji, zmniejszyłam ilość śliwek i dorzuciłam słoik ciecierzycy z Lidla z tygodnia hiszpańskiego, a i tak sosu jest całkiem sporo. [B]Moje proporcje:[/B] 400 g ugotowanej ciecierzycy (dałam ze słoika, waga po odsączeniu) 50 g suszonych śliwek 1 łyżka oleju 1-2 pokrojone w kostkę cebule (w zależności od wielkości) 2 posiekane ząbki czosnku 3-4 łyżeczki octu z białego wina 250 g przecieru pomidorowego 0,5-0,75 szklanki wody 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu odrobina chilli do smaku 0,25 łyżeczki mielonej kolendry 0,25 łyżeczki mielonego kuminu 0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól i pieprz do smaku natka do posypania Śliwki umyć i pokroić w paski. Jeśli są twarde, zalać wodą i zostawić na kilka godzin, po czym osączyć. Na oleju usmażyć na złoto cebulę. Wrzucić czosnek i smażyć przez chwilę, po czym dodać śliwki, ocet i przecier pomidorowy. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy, spróbować, czy niczego nie brakuje. Jeśli lubicie gładkie sosy - zmiksować. Podawać z ciecierzycą lub tofu do kaszy gryczanej lub razowego chleba. [B]Moje uwagi:[/B] Sos jest pyszny, ja do niego po zmiksowaniu wrzucam ciecierzycę i jeszcze razem kilka minut gotuję, ocet dodawałam stopniowo, bo wszystko zależy od kwaśności pomidorów, ilości śliwek i tego ile dodamy wody, a woda moim zdaniem jest konieczna, bo sos jeszcze przed zmiksowaniem miałam bardzo gęsty i przypominał krem a nie sos. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ciecierzyca w sosie śliwkowym *
Bottom