Ciecierzyca w sosie śliwkowym *

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Przepis znalazłam tutaj:
http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2012/08/...-sliwkowym.html

ale moim zdaniem coś nie tak jest z proporcjami, gdy pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem wyszła mi zupa krem w której trzeba było mocno szukać ciecierzycy, tego sosu wychodzi naprawdę sporo, po drugie dla mnie za dużo śliwek, sos wychodzi słodki, dzisiaj sosu zrobiłam z połowy porcji, zmniejszyłam ilość śliwek i dorzuciłam słoik ciecierzycy z Lidla z tygodnia hiszpańskiego, a i tak sosu jest całkiem sporo.

Moje proporcje:
400 g ugotowanej ciecierzycy (dałam ze słoika, waga po odsączeniu)
50 g suszonych śliwek
1 łyżka oleju
1-2 pokrojone w kostkę cebule (w zależności od wielkości)
2 posiekane ząbki czosnku
3-4 łyżeczki octu z białego wina
250 g przecieru pomidorowego
0,5-0,75 szklanki wody
0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
odrobina chilli do smaku
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
0,25 łyżeczki mielonego kuminu
0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka do posypania

Śliwki umyć i pokroić w paski. Jeśli są twarde, zalać wodą i zostawić na kilka godzin, po czym osączyć. Na oleju usmażyć na złoto cebulę. Wrzucić czosnek i smażyć przez chwilę, po czym dodać śliwki, ocet i przecier pomidorowy. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy, spróbować, czy niczego nie brakuje. Jeśli lubicie gładkie sosy - zmiksować. Podawać z ciecierzycą lub tofu do kaszy gryczanej lub razowego chleba.

Moje uwagi:
Sos jest pyszny, ja do niego po zmiksowaniu wrzucam ciecierzycę i jeszcze razem kilka minut gotuję, ocet dodawałam stopniowo, bo wszystko zależy od kwaśności pomidorów, ilości śliwek i tego ile dodamy wody, a woda moim zdaniem jest konieczna, bo sos jeszcze przed zmiksowaniem miałam bardzo gęsty i przypominał krem a nie sos.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Ale brzmi fajnie. I sos od zera!
Tylko te pomidory znowu
icon_wink.gif
icon_lol.gif

Nie wiem co z tymi pomidorami, ze wiekszosc sosow je musi zawierac. Zaczynam to odbierac jako natrectwo
icon_wink.gif

Coz, ze wzgledu na sliwki i tak sprobuje!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Czytam wlasnie i brzmi pysznie. Przypomina mi sos, ktory robilam niegdys do pieczonej kaczej piersi, z ta roznica, ze jest na czerwonym winie, a ten Twoj, Izoldo, na passacie (piszac przecieru pomidorowego masz na mysli passate nie puree, tak?). Wyobrazam sobie, ze z ciecierzyca musi byc cudowny - wiec do zrobienia wpisuje.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Dziekuje. Zrobie niebawem.
 

skanna

Well-known member
Contributor
Mar 21, 2006
4,754
101
63
Zrobiłam dziś na obiad - całej rodzinie bardzo smakowało, aczkolwiek ja dałabym więcej śliwek. Podałam z pęczakiem, ale w sumie sam sos mi tak smakował, że najchętniej zjadłabym go z białym pieczywem po prostu
icon_smile.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Ja odjęłam śliwek, bo mi za słodko było
icon_smile.gif
, zerknij do oryginału, cieszę się, że Wam smakowało
icon_smile.gif
.