Ciecierzyca z chana masala i cheddarem*

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Mam nadzieję, że to dobre miejsce na przepis.
Szybkie, bardzo sycące i smaczne danie z ciecierzycy.
Niestety z braku sera cheddar dałam zwykły ser żółty, ale jak tylko zdobęde cheddar zrobię jeszcze raz.

Oryginalny przepis

Od siebie dodałam trochę własnoręcznie wyhodowanych kiełków soczewicy. Z jednej strony aby się pochwalić, że w końcu mi się udało i to bez specjalistycznych sprzętów typu: kiełkownica, z drugiej aby ogromnie podziękować Bei, która bardzo mi pomogła udzielając wielu rad i mobilizując do działania.


Ciecierzyca z chana masala i cheddarem

1 porcja

  • · odrobina oliwy
  • · po łyżce kuminu i rozgniecionego ząbka czosnku
  • · 1 mała posiekana czerwona cebula
  • · ziemniak i marchewka, obrane i pokrojone w kostkę
  • · kawałek pokrojonej czerwonej papryki
  • · po łyżeczce chilli i kukurmy
  • · 1 łyżka chana masala
  • · sól do smaku
  • · kubek wody
  • · puszka ciecierzycy
  • · 30 g sera cheddar (dałam zwykły żółty)- startego
  • · dodatkowo kiełki soczewicy- to taki ekstra dodatek ode mnie ;)
W rondelku o grubym dnie rozgrzać oliwę i uprażyć kumin oraz czosnek. Dodać warzywa i dusić na średnim ogniu ok. 15 min- aż będą miękkie (podlałam odrobiną wody).

Dodać przyprawy, pozostałą wodę, z 2 łyżki ciecierzycy i zmiksować na gładką pastę. Wymieszać z pozostałą ciecierzycą i serem. Posypać kiełkami.
 

Załączniki

  • ciecierzyca_ser1.jpg
    ciecierzyca_ser1.jpg
    213.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: