- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29465
Ciecierzyca ze szpinakiem i przyprawami
Źródło przepisu - "Kuchnia arabska" (z serii Podróże kulinarne)
Składniki (dla 4 - 6 osób):
3 puszki ciecierzycy (po 425 g), opłukanej i odsączonej
2 łyżki oliwy
1 cebula (150 g), posiekana
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
3 pomidory (300 g) drobno pokrojone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szlanki daktyli bez pestek, posiekanych
1 szklanka wody (250 ml)
1/4 szlanki świeżych liści kolendry, posiekanych
2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
500 g szpinaku, posiekanego
Wykonanie:
Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. Smaż mieszajac, aż cebula będzie miękka.
Dołoż ciecierzycę, pomidory, koncentret i daktyle. Wlej wodę, dodaj zioła. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj szpinak, podgrzewaj bez przykrycia, aż zwiotczeje (ok. 5 minut).
Moja wersja:
Użyłam suszonej, namoczonej przez noc i ugotowanej z listkiem laurowym i gałązką cząbru ciecierzycy.
Zamiast cynamonu dałam garam masala i curry, a zamiast świeżej kolendry - natkę pietruszki. Dołożyłam też łyżeczkę soli, o której przepis nie wspomina. W miejsce świeżych pomidorów i koncentratu dodałam posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą.
Danie jest pyszne, polecam.
Ciecierzyca ze szpinakiem i przyprawami
Źródło przepisu - "Kuchnia arabska" (z serii Podróże kulinarne)
Składniki (dla 4 - 6 osób):
3 puszki ciecierzycy (po 425 g), opłukanej i odsączonej
2 łyżki oliwy
1 cebula (150 g), posiekana
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
3 pomidory (300 g) drobno pokrojone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szlanki daktyli bez pestek, posiekanych
1 szklanka wody (250 ml)
1/4 szlanki świeżych liści kolendry, posiekanych
2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
500 g szpinaku, posiekanego
Wykonanie:
Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. Smaż mieszajac, aż cebula będzie miękka.
Dołoż ciecierzycę, pomidory, koncentret i daktyle. Wlej wodę, dodaj zioła. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj szpinak, podgrzewaj bez przykrycia, aż zwiotczeje (ok. 5 minut).
Moja wersja:
Użyłam suszonej, namoczonej przez noc i ugotowanej z listkiem laurowym i gałązką cząbru ciecierzycy.
Zamiast cynamonu dałam garam masala i curry, a zamiast świeżej kolendry - natkę pietruszki. Dołożyłam też łyżeczkę soli, o której przepis nie wspomina. W miejsce świeżych pomidorów i koncentratu dodałam posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą.
Danie jest pyszne, polecam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: