Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
h-elen toz to ona krzywo zawiazana.. ja nie wiem jak mozesz chocby udawac ze jestes zadowolona z niej!!! ehh.. torcik przeciez ladny i zgrabny.. a jak robiony z dnia na dzien to wielki szacun!!

P.S w takich momentach widze sens tego co robia na niektorych filmach.. najpierw jest wielka produkcja kwaituszkow, kropeczek i innych takich rzeczy a potem pakuja to w wielkie sloje i czeka az sie przyda :D tylko kiedy znalezc czas na ta produkcje??

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ano, stawiam się do tablicy... narobiłyście tyyyyle wątków tortowych, już mam zadyszkę... ledwo jednej odpowiedziałm to już mnie z innego wątku wzywają... Jak tu nadążyć za Wami... miejcie litość, ja starsza pani jezdem ;)...

No to odpowiadam...
Szablony mam rózne i gromadzone przez dłuższy czas bo niestety to duży wydatek. Kupiłam w takich sklepach:
- mirpol (link na szablony i literki dawałam wczesniej);
- PAN (Poznań 0 Centrum Słodkiej Dekoracji - mają duży wybór ale nie warto robić małych zakupów - mają bardzo drogą przesyłkę. Kiedyś zamówiłam właśnie szablony na których bardzo mi zalezało , już nie pamiętam ile kosztowały a przesyłąka 36 zł!!!) Jak ktoś ma blisko to warto na miejscu u nich kupić bo mają sporo fajnych rzeczy np. szablony patchorkowe)
- tortownia (większość z was ją zna);
- na Allegro krzych.lublin - sprzedawca pewny i przesyłka tania (ja zawsze brałam ekonomiczną i nic mi nie zaginęło. Na razie zawiesił sprzedaż jak wielu innych sprzedawców, nie wiem czy powodem nie jest nowa stawka VAT.
- też Al. prostozformy. Sprzedawca też na razie nie aktywny - j.w.
- na Al. zaglądam od czasu do czasu i udaje mi się trafić na coś, co niekoniecznie służy do stylu ang. ale mam już pomysł i muszę to kupić
icon_smile.gif

- no i czasami korzystam z pomocy aniołów, dobrych dusz, które mają np.TKMax (a ja na prowincji mieszkam...)

tak długo stałam przytej tablicy, to co, zaliczyłam egzamin ?
icon_biggrin.gif

kazeno, wiem, że można narobić wczesniej ale ja nie mam na ogół takiej potrzeby (przynajmniej tak mi się wydaje... robię wyłącznie w rodzinie, no tak tylko nie wzięłam pod uwagę, że rodzina z roku na rok powiększa się ;)... Chyba zaczne robić na zapas :D Tylko jak tu zgadnąć ile "2" ile "8" i innych bajerów w najbliższym czasie będzie potrzebnych...

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jo_anno aleś się najopkowała.
pfeif2.gif

Słyszałam, słyszałam, że już robisz same przepiękne torty i dlatego napisałam, że przejęła to po Tobie.
wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
sabinal @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087272Jo_anno aleś się najopkowała.
pfeif2.gif

Słyszałam, słyszałam, że już robisz same przepiękne torty i dlatego napisałam, że przejęła to po Tobie.
wink.gif
rofl.gif

Tu jopek, tam jopek i jedziesz jop,jop,jop.....
icon_mrgreen.gif

Pieguss @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087273Joanno PIĘKNA !! Super torcik !! Mogę zapytać z którego przepisu robiłaś krem do pikowania??
Tym razem z bitej smietany-takie było życzenie.

martyna22a @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087288sliczny a jaki duzy ,ile wazyl?
Nie pamiętam jaki to rozmiar ale to duża blacha. Ważył 2,80kg.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Pieguss @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087338a 30% czy 36%, rozumiem że ze stabilizatorem bita śmietana, bo wygląda sztywno
icon_razz.gif
icon_smile.gif
Do środka ubita śmietana 36% i do niej dodana galaretka rozpuszczona w połowie ilosci wody. Na zewnątrz ubita z "fixem"

Chachu ja nie wiem czemu zawsze tak się dziwnie składa, że jak mam duzo pracy tortowej to w pracy mam nocną zmianę
gruebel_2.gif
Dziś tez wróciłam po czwartej nocy i biore się za tort na jutro, na 30 rocznicę ślubu kuzynki. Muszę jakieś dopalanie włączyć
icon_mrgreen.gif

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
mam pytanko - jesli w nieodpowiednim watku to błagam o wyrozumiałość
Czy któraś z Was pokrywała cały tort roztopioną czekoladą? Nie chce żadnej polewy z kakao tylko marzy mi się prawdziwy smak czekolady (białej albo mlecznej) i pomyślałam żeby rozpuścić biała czekolade ze śmietanka 30% i pokryć tort (oczywiście na bitą smietanę albo mase maślaną), ale nie wiem czy nie spłynie i czy ładnie równo się pokryje. Czy ma któaś z Was jakies doświadczenie w tej kwestii?
zależy mi bardzo na czekoladzie bo musze znaleźć kompromis miedzy osoba któa nienawidzi masy cukrowej i chce bitą śmietaną albo masło (bleee) i sobą (która chętni by ślicznie ozdobiła tort cukrowymi kwiatkami albo wzorkami z czekolady
z góry dzięki za pomoc.

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Duszka poszukaj wcześniej któraś z dziewczyn dawała link na stronke na którym właśnie pokrywano tort czekoladą pamiętam że musi być mocno schłodzony i na to wylewała czekoladę która spływała po bokach pod tortem była folia tak mi się cuś przypomina i była taka gładziutka na torcie

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
waszkamaszka @ 7 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087801Duszka poszukaj wcześniej któraś z dziewczyn dawała link na stronke na którym właśnie pokrywano tort czekoladą pamiętam że musi być mocno schłodzony i na to wylewała czekoladę która spływała po bokach pod tortem była folia tak mi się cuś przypomina i była taka gładziutka na torcie
dzięki poszukam;-)

madkasia1

Member
Lut 8, 2011
21
0
0
pomysly na proste dekoracje na tort

hejka dziewczyny

chcialabym spróbowac zrobic tort czy macie jakies pomysy na zrobienie dekoracji z masy marcepanowej np rózyczki i pszczóki cos latwego bo to bédzie mój pierwszy torcik z góry dziékuje wszystkim i czekam na propozycje jak to zrobic bo jestem lewa w tym temacie:)[size="2"][/size]
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Madkasia wejdź do watku- Masy i wykrawaczki do stylu angielskiego znadziesz tam sporo linków do najróżniejszych zwierzatek, kwiatków itd.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ale piekny futrzak!!!!!!

P.S papier z empiku??
icon_razz.gif
widzialam taki turkusowy.. piekny..

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Duszka20 @ 7 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087795mam pytanko - jesli w nieodpowiednim watku to błagam o wyrozumiałość
Czy któraś z Was pokrywała cały tort roztopioną czekoladą? Nie chce żadnej polewy z kakao tylko marzy mi się prawdziwy smak czekolady (białej albo mlecznej) i pomyślałam żeby rozpuścić biała czekolade ze śmietanka 30% i pokryć tort (oczywiście na bitą smietanę albo mase maślaną), ale nie wiem czy nie spłynie i czy ładnie równo się pokryje. Czy ma któaś z Was jakies doświadczenie w tej kwestii?
zależy mi bardzo na czekoladzie bo musze znaleźć kompromis miedzy osoba któa nienawidzi masy cukrowej i chce bitą śmietaną albo masło (bleee) i sobą (która chętni by ślicznie ozdobiła tort cukrowymi kwiatkami albo wzorkami z czekolady
z góry dzięki za pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy