Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Jo_anna1 @ 7 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=908355Czasami barwniki do jajek mają atest spożywczy(spotkałam się z takimi).
moim skromnym zdaniem gdyby barwniki do jajek nie miały atestu to nie byłyby dopuszczone do sprzedazy ...
Owszem, mozna nimi barwić skorupkę jajka ( której nikt nie je) ale nie nadają się do barwienia lukrów plastycznych czy mas

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dorotaxx @ 7 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=908414moim skromnym zdaniem gdyby barwniki do jajek nie miały atestu to nie byłyby dopuszczone do sprzedazy ...
Owszem, mozna nimi barwić skorupkę jajka ( której nikt nie je) ale nie nadają się do barwienia lukrów plastycznych czy mas
Spotkałam się z informacją na opakowaniu barwników do jajek (dokładnej treści nie przytoczę bo nie pamiętam), że posiadają atest PZH...( czy jakoś tak) i są dopuszczone do spożycia. Czytałam też na jakimś forum, że ktoś ich używał.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Jo_anna1 @ 7 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=908456Spotkałam się z informacją na opakowaniu barwników do jajek (dokładnej treści nie przytoczę bo nie pamiętam), że posiadają atest PZH...( czy jakoś tak) i są dopuszczone do spożycia. Czytałam też na jakimś forum, że ktoś ich używał.
Nie wiem , ja się z takimi nie spotkałam . Wolę kupić droższe , profesjonalne barwniki i spać spokojnie.
Pozdrawiam

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dorotaxx @ 23 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=913892Nie wiem , ja się z takimi nie spotkałam . Wolę kupić droższe , profesjonalne barwniki i spać spokojnie.
Pozdrawiam
Nie popieram "jajkowych" barwników, kupuję spożywcze, podkreślam taką informację spotkałam, więc się nią podzieliłam
wink.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Jo_anna1 @ 23 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=913963Nie popieram "jajkowych" barwników, kupuję spożywcze, podkreślam taką informację spotkałam, więc się nią podzieliłam
wink.gif
A ja od niedawna, od kiedy sprawdziłam dokładnie jaka jest różnica między barwnikami spożywczymi do jajek, a barwnikami dla cukierników, używam obu tak samo często
icon_mrgreen.gif
Zerknęłam jeszcze raz przed chwilą na moją czerwień koszenilową kupioną w przydasiowni oraz na tę z barwników spożywczych do jajek: E 124 na obu. Dodatkowo w barwnikach do jajek występuje sól (podkreśla kolor), oraz stearynian magnezu, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, jako przeciwzbrylacz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fluidyfikant
W barwnikach spożywczych do jajek jest także podany termin przydatności do użycia.
Jeśli więc ktoś się nie boi barwników syntetycznych, to nie powinien się też bać barwników spożywczych do jajek
icon_cool.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
LeNinka @ 23 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914139A ja od niedawna, od kiedy sprawdziłam dokładnie jaka jest różnica między barwnikami spożywczymi do jajek, a barwnikami dla cukierników, używam obu tak samo często
icon_mrgreen.gif
Zerknęłam jeszcze raz przed chwilą na moją czerwień koszenilową kupioną w przydasiowni oraz na tę z barwników spożywczych do jajek: E 124 na obu. Dodatkowo w barwnikach do jajek występuje sól (podkreśla kolor), oraz stearynian magnezu, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, jako przeciwzbrylacz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fluidyfikant
W barwnikach spożywczych do jajek jest także podany termin przydatności do użycia.
Jeśli więc ktoś się nie boi barwników syntetycznych, to nie powinien się też bać barwników spożywczych do jajek
icon_cool.gif
Więc i tak na jedno wychodzi, chemia to chemia.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
Jakie śliczności, a co jeden to piękniejszy
daumen.gif
. Przestanę tu zaglądać, bo wpadam w kompleksy.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Chachu, wyciskanie ze szprycy wbrew pozorom nie jest wcale takie skomplikowane. Jutro postaram się zamieścić zdjęcia.
wink.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
No właśnie ostanio zakupiłam w tutejszym Lidlu pistolet do wyciskania, taka mega metalowa szpryca, która oprócz tylek do masy ma końcówki do wyciskania ciasteczek przeróżne (jeszcze nie próbowałam). Specjalnie upiekłam torcik i eksperymentowałam.
Czy możesz mi napisać z jakiej masy uzywasz? Ja robiłam z ubitych na parze jajek i utartych z masłem (nie pamiętam czy dodawałam alkohol) .
Wymieszałam z barwnikiem w żelu z Tortowni. Zastanawiam się nad wydajnością tych barwników. Miałam może z 5 łyżek masy, dodałam prawie 1/4 pojemniczka a masa zamiast czarna była szara. I nie wiem czy tak powinno być . Jutro bede barwiła masę cukrową na czerwono, na Spidermana i boję się że zużyje cała. Po wymieszaniu masy z barwnikiem było jeszcze ok ale po przełożeniu do szprycy i wyciskaniu wyciekał mi barwnik . Nie wiem dlaczego.
I niestety dla mnie nie jest to póki co takie łatwe, to wymaga wprawy , a te moje trzesące się ręce no i nie wspomnę o wiszącym na nodze dzieciaku!!!!
Taka Miki mi wyszła

PB140418.JPG
Zbytnio sie nie natrudziłam w kombinacjach ale co tam.

Załączniki

• PB140418.JPG
    PB140418.JPG
    50.2 KB · Wyświetleń: 0

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Chachu Miki jest swietna, ja mam barwniki w plynie i sa bardzo wydajne, niektorzy na plynne narzekaja, moje sa super ale nie kupilam ich w kraju, podobno najlepsze sa te w proszku.Nie mam wprawy w wyciskaniu szpryca , trzeba bedzie pocwiczyc bo efekt jest zaskakujacy.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
No właśnie ja do tej pory używałam w płynie kupionych tutaj w hipermarkcie i są okazuje się nie takie złe ,bo z tych z tortowni to troche jestem rozczarowana. szkoda tylko że są tu chyba tylko ze 3 kolory.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
chachu @ 26 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915293No właśnie ja do tej pory używałam w płynie kupionych tutaj w hipermarkcie i są okazuje się nie takie złe ,bo z tych z tortowni to troche jestem rozczarowana. szkoda tylko że są tu chyba tylko ze 3 kolory.
Też niezbyt mi wyszło z barwnikami z tortowni. Zakupiłam złoty, żeby zrobić obrączki na tort weselny a wcale on złotego nie przypomoina
icon_neutral.gif
Srebrne perełki robią się szaro-matowe. Nie wiem, może nie umiem korzystać z tych dobrodziejstw
gruebel_2.gif

Chachu Miki jest świetna. Jest to opinia także mojej córci
lecker.gif

Obiecane róże:
http://www.youtube.com/watch?v=I1x2pkILr_g
http://www.youtube.com/watch?v=LJ6gpEb69ts...feature=related
Irysy:
http://www.youtube.com/watch?v=jCVBr0jvySc...feature=related
Słonecznik i biedronka:
http://www.youtube.com/watch?v=s-kyOO7xa5I...feature=related
Wiele innych inspiracji na You Tube
Tutaj też można pooglądać:
http://www.pastrywiz.com/wedding/wedding5.htm
Jeśli podane przeze mnie strony zostały już wcześniej zamieszczone serdecznie przepraszam. Mam ich dużo, i nie pamiętam źródeł.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy