Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
tak h-elen zgadła, to proste z foremką, a raczej dwiema foremkami które po złożeniu dają seruszko w środku tortu
icon_biggrin.gif
takto wyglada http://www.allegro.pl/item1014496790_zesta...e_2105_157.html

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Łoł ale patencik!!
Teraz musze podumać , mój prosty mózg wysilić aby dojść jak to to tam wlazło. Bo to dwie foremki powiadasz. Ciasto jest pieczone a masa jakaś takaś??
gruebel_2.gif

No jeszcze takiego żem nie widziała
rofl.gif

Może jakaś papla mi wypapla??
Ale tak poważnie to bardzo efektowne, no aż za bardzo?? Czy ja bym się mogła skusić na takie coś
gruebel_2.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0

Załączniki

• totr_serce_i_wi_nie.jpg
    totr_serce_i_wi_nie.jpg
    32 KB · Wyświetleń: 0

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Na urodziny wielbicielki Hanny zrobiłam taki

Zdj_cie138.jpg

Załączniki

• Zdj_cie138.jpg
    Zdj_cie138.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 0

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Doris!!! Jesteś baardzo niegrzeczna!!! Kusisz mnie, kusisz a przecie ja już nic nie potrzebuje, juz nic nie zamawiam i koniec!!!
Powiem Mojemu że to twoja wina, a co!!!
wink.gif

lilka

Member
Mar 29, 2008
245
0
0
A oto mój tort który robiłam na komunię dla mojego syna

Załączniki

• Ar3.jpg
    Ar3.jpg
    61.8 KB · Wyświetleń: 0

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Wow, mam kłopoty z przesyłaniem zdjęć. Może te będzie wyraźniejsze Zdj_cie144.jpg

Załączniki

• Zdj_cie144.jpg
    Zdj_cie144.jpg
    66.6 KB · Wyświetleń: 0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
chachu @ 4 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=972669Doris!!! Jesteś baardzo niegrzeczna!!! Kusisz mnie, kusisz a przecie ja już nic nie potrzebuje, juz nic nie zamawiam i koniec!!!
Powiem Mojemu że to twoja wina, a co!!!
wink.gif
Ok! Ja mojemu zawsze mówię że "to" już stare, leżało schowane i sobie "przypomniałam", chyba że złapie mnie na "gorącym uczynku" tzn. odbierze paczę od kuriera!
rofl.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
dzisiejszy:

IMG_0468.JPG

I sobotnie:

IMG_0460.JPG IMG_0461.JPG

Załączniki

• IMG_0468.JPG
    IMG_0468.JPG
    209.2 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0460.JPG
    IMG_0460.JPG
    133.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0461.JPG
    IMG_0461.JPG
    137.5 KB · Wyświetleń: 0

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Jo_anno super torciki!! Widzę że frędzelek ma wzięcie i wycieraczki też!!!
fiesgrins.gif

Widzę że robisz je na tych papierowych ozdobnych serwetkach a nie przeszkadza to potem przy krojeniu? Ja na początku też robiłam ale przyklejało się toto i kiepsko było. Tylko ja dosyć mocno nasączam
wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo-anno1, ślicznie dopracowujesz swoje cudeńka. O,i zmianę dostrzegam... nie tylko rurki będa miały wzięcie ale wróżę, że asymetria też
icon_smile.gif

chachu, z tym przyklejaniem się papierowych serwetek poradziłam sobie
icon_smile.gif

Kupiłam tortownicę ze szklanym dnem. Serwetkę i owszem kładę, bo daje ozdobny brzeg, na to szklany spód tortownicy i dość mokre ciasto da się bez problemu zdjąć.
Tylko, co zrobić gdy w tym samym czasie robi się np trzy torty... zakupić trzy tortownice?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Diabeł tkwi w szczegółach. Wycieraczki muszą być. a swoją drogą to teraz mnie pytali gdzie jest antena od radia.
icon_mrgreen.gif
Powiedziałam, że ten model ma już w środku wbudowaną satelitarną.

Chachu także nasączam biszkopty-tort nie może być suchy. Też tak miałam z tymi serwetkami. Teraz na serwetkę kładę przezroczystą folię spożywczą co zabezpiecza przed przesiąkaniem i przyklejaniem serwetki. Przykrywam folią całą powierzchnię serwetki, tort nasączam, przekładam masą i dookoła obcinam folię zostawiając brzeg ok. pół centymetra żeby wygodniej było dzielić porcje i nie zahaczyć łopatką. Praktycznie nie rzuca się to w oczy a serwetka jest sucha, nie "upaćkana" i nie klei się do ciasta.

halka

Member
Sty 31, 2007
18
0
0
Są w sprzedaży serwetki foliowe - identyczne jak papierowe. Nie ma problemu z namakaniem, nawet szczególnie nie przecinają się przy krojeniu. Mnie natomiast zainteresowała asymetria, jak ją dokonać? Czy to dwa różnej wielkości biszkopty?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
halka @ 5 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=973320Są w sprzedaży serwetki foliowe - identyczne jak papierowe. Nie ma problemu z namakaniem, nawet szczególnie nie przecinają się przy krojeniu. Mnie natomiast zainteresowała asymetria, jak ją dokonać? Czy to dwa różnej wielkości biszkopty?
Nie znalazłam serwetek foliowych, kiedyś widziałam plastikowe ale nie znalazłam na nich atestów do żywności i zrezygnowałam
icon_neutral.gif

Asymetrię zrobiłam wycinając po prostu "progi - schody" w poszczególnych biszkoptach od góry do dołu. Przez to dekoracja z jednej strony schodzi coraz niżej.
a to wszystko przez to że koleżanka powiedziała: "zrób jakiś fajny ty coś wymyślisz" i wymyśliłam
icon_mrgreen.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy