Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
A ja powiem kobitki, ze jesteście mistrzynie świata. Bo chcecie, wymyślacie i robicie cudeńka . Specjalnie dla Forumowiczek zrobiłam tydzień temu zdjęcia ze sklepu Helsinek, aby udowodnić, że Finki mają łatwo, na gotowe, we wszystkich kolorach, rozmiarach i do tego na bocznej półce z 5 książek o przystrajaniu tortów. A w ich cukierniach "szału ni ma". Może w domach im się chce?

x3.jpg

Jo_1.jpg

Załączniki

• Jo_1.jpg
    Jo_1.jpg
    134.8 KB · Wyświetleń: 0
  • x3.jpg
    x3.jpg
    130.2 KB · Wyświetleń: 0

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
jagienka @ 6 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998097No to ja pozwole sie dolaczyc do choru zachwyconych
icon_smile.gif

To ma byc debiut? Toz ja pewnie musialabym pare lat cwiczyc, zeby tak wycyzelowac kazdy kwiatek!
Chyle czola i zycze udanych dalszych produkcji, choc jak sie od takiego debiutu zaczyna, to chyba zaden tort juz grozny nie jest
icon_smile.gif

A z Kiciusiem pieczenie biszkoptow to bedzie sama przyjemnosc
icon_smile.gif

Pozdrawiam
icon_smile.gif
Dzieki Jagienko!
icon_smile.gif

Tak, to jest debiut...Te" wycyzelowane" kwiatki są robione foremkami...nie ma rady...same wychodzą takie ..troszkę tylko się je patyczkiem modeluje.

A Kiciuś..sama rozkosz!!

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Dziewczyny, a ja chciałabym zapytać, czy któraś z Was używała ulepszaczy do mas cukrowych?
Gumy celulozowej, arabskiej czy trakagantowej?
Kupiłam tę ostatnią ( mam blisko hurtownię ) Używana jest głównie gdy potrzebujemy wykonać jakieś ultra delikatne i cienkie dekoracje np. kwiaty.
Znalazłam przepis

"Składniki :
225g dowolnej masy cukrowej
5ml gumy tragakantowej"

Ciekawe, bo guma trakagantowa jest w proszku. Czy może trzeba zrobić roztwór?
Oczywiście panie z hurtowni nie mają zielonego pojęcia " z czym to się je"
icon_mrgreen.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Hehe dobrze że spojrzałam bo chciałam ci All wysłać ten sam link co Spes.
Oglądałam filmiki na yotubie i normalnie dodają suchy proszek , łyżeczkę lub pół w zależności od ilości masy i wyrabiają.
Ja właśnie zamówiłam Tylose powder i czekam kurcze myślałam że już w sobote dostanę a tu nic. Jak jutro nie przyjdzie to szału dostanę. Tak więc jak tylko wypróbuję to dam znać, ale chyba ty będziesz pierwsza
icon_mrgreen.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Nic to, zbieramy kasę i robimy forumową wycieczkę integracyjną do Helsinek na zakupy... Co Wy na to? Skoro tam takie cudenka?

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Wszystkim bardzo dziękuję.
anbetung.gif

Po ostatnim moim dziele, wkurzyłam się strasznie. Kwiaty mogłam formować bez większych problemów. Robiłam je w klimatyzowanym pomieszczeniu, na kamiennym blacie. Na same kwiatki masy zrobiłam malutko. Zupełnie nieświadomie sypnęłam gumy arabskiej ( a co tam malutko nie zaszkodzi) i formowała się rewelacyjnie.
Już w domu robiłam masę na obłożenie spódnicy. Było strasznie gorąco. Bardzo długo masa się kleiła. Nie odważyłam się dać gumy, bo bałam się, że znowu zacznie się kleić. Z przepisowego 1kg pudru zużyłam 1,5 kg No i zobaczcie same. Spódnica pękała, ale kwiaty wyszły całkiem ładne.

mikktg.jpg

25jcozp.jpg

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Spes, ciocia ma rację z olejem - ja też daję. Jeżeli torcik jest mały to nie ma takiej potrzeby, może być jak puch ale jak ma dźwigać większy ciężar (masy +piętra) to daję.

Proszę mnie dopisać do listy na wyjazd do Helsinek
icon_smile.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Spes ciesze sie, ze i Tobie masa przypadla do gustu
icon_smile.gif
Ja rowniez dopisuje sie na wyjazd do Helsinek
icon_razz.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
No to ja też się dopisuję
icon_lol.gif
Najchętniej bym tam wszystko wykupiła
rofl.gif

Ostatnio byłam we Wrocławiu w takim sklepie "TK Maxx" - można tam znaleźć kilka ciekawych rzeczy do robienia tortów. Są różne foremki, np. w kształcie baranka, ale są też foremki do literek Dr. Oetkera - po 14,99zł
icon_smile.gif
Także jak ktoś czegoś szuka, to można się wybrać.

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Alll...ojej...jaka brzydka lala!! I nie wstyd Ci nam taka pokazywac?
roflmao_2.gif
roflmao_2.gif

Kochana jesteś!

Nie wiem, może ja źle widze...ale tak serio się przyjrzałam i u mnie na ekranie nie widac !! A jak zobaczyłam precyzję sukienki , tą wystającą falbanę na dole (!!!!)...to wysiadłam...jestes niesamowita!! Krawcowa by tego lepiej nie uszyła..prawdziwie książęca kieca!! A jeżeli nawet troche popękała, czego ja nadal nie widzę..to co...trzeba było pudrem obsypać
icon_smile.gif

Widzisz...jaka róznica między nami...ja do nieba skakałabym, gdybym mogła choc w połowie tak pieknie zrobić!! [ Przeciez to jest wszystko mikrospokijnej wielkości! To trzeba wziąć pod uwagę!] A Ty ALll widzisz to, co wedlug Ciebie trzeba poprawić..może i ja tak kiedys będę? Na razie mi trudno uwierzyć!

h-elen @ 7 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998365Spes, ciocia ma rację z olejem - ja też daję. Jeżeli torcik jest mały to nie ma takiej potrzeby, może być jak puch ale jak ma dźwigać większy ciężar (masy +piętra) to daję.

Proszę mnie dopisać do listy na wyjazd do Helsinek
icon_smile.gif
Ha,..wiem..moja ciocia ma zawsze rację..
icon_smile.gif

Podpowiedz mi, czy ten piętrowy tort ustawiasz na stelarzu, czy tak zwyczajnie jeden na drugim?

A to może rzeczywiście kiedys te Helsinki "wypalą"? Może hurtowo nam taniej sprzedadzą?

illy @ 7 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998449Spes ciesze sie, ze i Tobie masa przypadla do gustu
icon_smile.gif
Ja rowniez dopisuje sie na wyjazd do Helsinek
icon_razz.gif
Żebyś wiedziała ile dziewczyn juz ją zapisało i będzie robić....normalna epidemia...a może wnet pandemia?

Skoro juz tyle chetnych do Helsinek...to trzeba zbierac pieniądze!
Bardzo się cieszę!
A może jeszcze nasze mistrzynie zrobią na miejscu szkolenie i pokaz...to nam (IM) zapłacą i będa pieniążki na zakupy?
My tez sie podszkolimy do tego czasu i bedziemy robic za "pokuchenne"..lub "podtortowe" jak kto woli!
icon_smile.gif

Ale fajnie!

Aniu- Magdo..no pewnie, że jedziesz z nami....teraz to juz wszystkie wyruszymy na podbój łasuchów!
"Łasuchy wszystkich krajów łączcie sie!"
[Prawda, że lepiej to brzmi niz w pierwotnej wersji?
icon_smile.gif
]
A potem załozymy Wyższą Szkołę Dekoracji Tortowych- WSDT..nawet ładnie brzmi... i znowu pieniądze popłyna szerokim strumieniem i kolejne zakupy robimy w USA i Canadzie! I tam otworzymy znowu nowe filie...itd...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Ja też do Helsinek. Plissss. A może na razie do Poznania, do PAN Centrum? Tam też byśmy wykupiły pół hurtowni( bez kosztów przesyłki)
AniuMagdo gdzie we Wrocławiu jest ten sklep TK Maxx? Miej litość, wrzuć tu namiary
dontknow.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Spes, nie mam stelaża do piętrowych dlatego, stawiam jeden na drugim. Robię: duży "parter", średnie - I piętro i małe II pietro. Radziłabym aby parter był z kremem, bo musi przenieść największe obciązenie. I piętro może być już z bitą śmietaną + galaretka, żelatyna/stabilizator.
Oooo,nie wiedziałam, że z Ciebie taka business woman...

aniu-magdo, proszę o namiar na "TK Maxx"
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ja wiem do Helsinek wyslijmy delegację coby przekonała tamtejszych handlowców, iż w polsce lepiej biznes by im szedł.
icon_mrgreen.gif
I będziemy miały cały asortyment u siebie.

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Jo_anna1 @ 7 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998586ja wiem do Helsinek wyslijmy delegację coby przekonała tamtejszych handlowców, iż w polsce lepiej biznes by im szedł.
icon_mrgreen.gif
I będziemy miały cały asortyment u siebie.
Mądrze mówi...
Co nie przeszkadzałoby oderwac się od codzienności, gdzies wyfrunąć i pokazac nasze loty!! I wtedy będziemy mieli najazd skandynawski...

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
ania-magda @ 7 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998459No to ja też się dopisuję
icon_lol.gif
Najchętniej bym tam wszystko wykupiła
rofl.gif

Ostatnio byłam we Wrocławiu w takim sklepie "TK Maxx" - można tam znaleźć kilka ciekawych rzeczy do robienia tortów. Są różne foremki, np. w kształcie baranka, ale są też foremki do literek Dr. Oetkera - po 14,99zł
icon_smile.gif
Także jak ktoś czegoś szuka, to można się wybrać.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
sabinal @ 7 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998536Ja też do Helsinek. Plissss. A może na razie do Poznania, do PAN Centrum? Tam też byśmy wykupiły pół hurtowni( bez kosztów przesyłki)
AniuMagdo gdzie we Wrocławiu jest ten sklep TK Maxx? Miej litość, wrzuć tu namiary
dontknow.gif
Sabinal PAN Centrum mam o sąsiedzku. Niestety ceny są zaporowe. Działają jak kubeł zimnej wody
icon_neutral.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Alll no cóż , szkoda. Ale chciałabym mieć ich po sąsiedzku. Tak sobie można pomarzyć - jakieś urodziny, imieniny, mikołaj a rodzina nie wie co kupić w prezencie.ich oferta internetowa bardzo podnosi ciśnienie.

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy