Ciemne ciasto z bananami

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,550
1,573
113
Od niedawna, razem z Państwem, cieszę swoje oczy i podniebienie. Postanowiłam podzielić się wymyślonym przeze mnie przepisem. Choć, tak naprawdę to żadna nowość, bo baza jak większość biszkoptopodobnych:

BANANOWE (składniki na blachę sernikową)
7 jaj;
2 szkl. cukru;
3/4 szkl. kakao;
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej dobrej np. 420, 450 (np. tortowa);
1 szkl. mąki ziemniaczanej (Jak nie masz to sama pszenna , albo dwa budynie + resztę mąki – razem ma być 3 szkl. sypkiego)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl. oleju

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodawać
żółtka. Następnie małymi porcjami pozostałe składniki. Na koniec
dodać olej i już delikatnie rozmieszać (na niezbyt dużych obrotach, aby nie
opadło).
Upiec. Temp. 170 - 180 stopni – ok. godziny (po ok. 50 min. Wsadź patyczek i zobaczysz czy patyk suchy) Gdy wystygnie przekroić na dwie części.
Masa:
1 opakowanie serka śmietankowego (najlepiej z wiadereczka o,5 kg - ja kupuje Biedronkowe, bo mam blisko...) utrzeć z pół szklanki cukru pudru i masą posmarować ciasto. Trochę (ok. 3 pełne
łyżki zostaw na posmarowanie wierzchu).
Na masę serową połóż talarki banana - potrzeba ok. 4-5 szt.
Przykryj drugim plackiem. Mimo, że na tararki nic nie daję to drugi blat ładnie się sklei ze spodem.
Wierzch posmarować cienko serkiem i ułóż ozdobnie talarki z banana
(np. na stojąco).

całość zalać dobrą polewą czekoladową – ja kupuję tą co w torebce rozpuszcza się w opakowaniu w kąpieli wodnej – w netto pewnie będzie. Ja polewam cienka strużką.
Acha, jeszcze jedna zaleta - nie trzeba piec go znacznie wczesniej - ja przekładam jak jest lekko przestudzone. Ciasta nie ma potrzeby ponczować. Samo robi się wilgotne. A ser rozkręcony z cukrem pudrem zrobi się rzadki, o konsystencji śmietany. Dopiero jak złożymy ciasto - ładnie sie sklei a masa nieco stężeje. Mimo, że nic do niej, poza pudrem nie dodaję, za każdym razem wychodzi jak trzeba - dobra.
To proste ciasto zawsze się udaje. Smacznego!

Dzisiaj miałam gości, zanim przybyli ciasto już czekało. Sami oceńcie, fotki z kolejnych faz wykonania poniżej:
http://img356.imageshack.us/img356/888/im000788bj6.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/7014/im000789kn2.jpg
http://img524.imageshack.us/img524/6800/im000790io9.jpg
http://img231.imageshack.us/img231/4715/im000791km8.jpg
http://img512.imageshack.us/img512/4783/im0007941if7.jpg
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,550
1,573
113
Acha, uzupełniam poprzednią wypowiedź - nie wiedziałam jak zrobić aby zdjęcia były widoczne (wkleiły się linki, trochę to utrudnia odbiór - przepraszam).
Zapomniałam dodać, mimo że banany nie są niczym kropione, to nie ciemnieją - widać to na ostatnim zdjęciu - to ostatni kawałek który leżał na desce.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,550
1,573
113
Postanowiłam spróbować z otwieraniem zdjęć...To moje pierwsze koty za płoty, jak nie wyjdzie to przepraszam...
im000788bj6.jpg

im000789kn2.jpg

http://img524.imageshack.us/img524/6800/im000790io9.jpg
http://img231.imageshack.us/img231/4715/im000791km8.jpg
http://img512.imageshack.us/img512/4783/im0007941if7.jpg
 

karotka1203

Member
Maj 31, 2008
12
0
0
muszę przyznać że zaciekawiłaś mnie ta masą serową.. ja nie potrafię sie przełamać i zrobić sernika z takiego sera z wiaderka (bo chyba o takim mówisz?)... ale czasem ktoś kupi przez pomyłkę i leży w lodówce... teraz będę wiedzieć co z nim zrobić... jeszcze małe pytanko: czy taka masa serowo - cukrowopudrowa jest bardzo słodka? brzmi bardzo uniwersalnie i nawet kusząco
icon_smile.gif


apetyczne zdjęcia! jesli zrobię to wkleję swoje
icon_smile.gif
pozdrawiam
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,550
1,573
113
karotko1203, dopiero zauważyłam Twoje pytanie. Otóż masa serowo-pudrowa, jak ją elegancko nazwałaś,
nie jest słodka. Bardziej przypomina krem z bitą śmietaną niesłodzoną niż słodki ser. Proponuję abyś na próbę zrobiła małą ilość, bo gdyby nie smakowała żeby nie zmarnować dużej ilości produktów. Właśnie skończyłam robić to ciasto na jutrzejsze imieniny męża. Zawsze sporo piekę ale i tak rodzinka w pierwszej kolejności sięga po bananowe. Mimo późnej pory zrobię fotkę aby Cię jeszcze bardziej zachęcić.
Tutaj, dla ozdoby są poza bananami, czerwone porzeczki. Pozdrawiam
im000865gk0.jpg
 

violeta

Member
Mar 14, 2008
83
0
0
h-elen @ 14 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=727972karotko1203, dopiero zauważyłam Twoje pytanie. Otóż masa serowo-pudrowa, jak ją elegancko nazwałaś,
nie jest słodka. Bardziej przypomina krem z bitą śmietaną niesłodzoną niż słodki ser. Proponuję abyś na próbę zrobiła małą ilość, bo gdyby nie smakowała żeby nie zmarnować dużej ilości produktów. Właśnie skończyłam robić to ciasto na jutrzejsze imieniny męża. Zawsze sporo piekę ale i tak rodzinka w pierwszej kolejności sięga po bananowe. Mimo późnej pory zrobię fotkę aby Cię jeszcze bardziej zachęcić.
Tutaj, dla ozdoby są poza bananami, czerwone porzeczki. Pozdrawiam
im000865gk0.jpg
Obok widze roladę, można wiedziec z czym jest zrobiona?
anbetung.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,550
1,573
113
Przepis na roladę to "ciasto ciapniete" z tego forum. Jedna z pań dodała do śmietany wiórki kokosowe. Tym razem zrobiłam podobnie. Wiórki są produktem "ubocznym" domowego malibu. Wymieszane ze śmietana ładnie się komponują z ciemnym ciastem zarówno pod względem kolorystycznym jak i smakowym. W przekroju widoczna biała warstwa.
im000868jq1.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy