- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Ciepła sałatka z bakłażana i pomidorów
-1 bakłażan średniej wielkości
-4 dojrzałe pomidory
-asofetida
-sól, pieprz
Bakłażan obieramy "w paski", kroimy na plastry, a potem ćwiartki. Posypujemy solą i pozostawiamy na kilkanaście minut. Następnie odsączamy sok za pomocą papierowego ręcznika. Pokrojone w kostki pomidory rozgniatamy z asofetidą, solą, pieprzem i gotujemy w niewielkiej ilosci oleju. W osobnym naczyniu smażymy do miękkości bakłażana. Warzywo to wchłania bardzo dużo oleju i po usmażeniu trzeba je lekko odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Nastepnie łączymy bakłażana i podajemy sałatkę z pieczywem na ciepło.
-1 bakłażan średniej wielkości
-4 dojrzałe pomidory
-asofetida
-sól, pieprz
Bakłażan obieramy "w paski", kroimy na plastry, a potem ćwiartki. Posypujemy solą i pozostawiamy na kilkanaście minut. Następnie odsączamy sok za pomocą papierowego ręcznika. Pokrojone w kostki pomidory rozgniatamy z asofetidą, solą, pieprzem i gotujemy w niewielkiej ilosci oleju. W osobnym naczyniu smażymy do miękkości bakłażana. Warzywo to wchłania bardzo dużo oleju i po usmażeniu trzeba je lekko odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Nastepnie łączymy bakłażana i podajemy sałatkę z pieczywem na ciepło.