1 kg ryżu /3 razy płukanego/
3 kg cukru / rozpuścić w letniej wodzie/
7 litrów wody
1 cytryna / ze skórką w plasterkach/
6-7 dkg drożdży zwykłych /rozpuścić/
10 dkg rodzynek
5-6 ziarenek pieprzu czarnego
2 torebki cukru waniliowego
30 szt gozdzików
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka tymianku
10 szt. ziela angielskiego
Pozostawić na 6 tygodni fermentacji, następnie odcedzić i klarować w butli przez dwa tydodnie.Następnie przelać do butelek lub wypić
Dodam że przepis ten był kilka krotnie sprawdzony i niczym nie obiega od markowego Ciociosanu pod warunkiem scisłego trzymania się przepisu
Polecam naprawdę pycha
Własnie nastawiłam i bulka
3 kg cukru / rozpuścić w letniej wodzie/
7 litrów wody
1 cytryna / ze skórką w plasterkach/
6-7 dkg drożdży zwykłych /rozpuścić/
10 dkg rodzynek
5-6 ziarenek pieprzu czarnego
2 torebki cukru waniliowego
30 szt gozdzików
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka tymianku
10 szt. ziela angielskiego
Pozostawić na 6 tygodni fermentacji, następnie odcedzić i klarować w butli przez dwa tydodnie.Następnie przelać do butelek lub wypić

Dodam że przepis ten był kilka krotnie sprawdzony i niczym nie obiega od markowego Ciociosanu pod warunkiem scisłego trzymania się przepisu
Polecam naprawdę pycha


Własnie nastawiłam i bulka
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: