- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Clafoutis z wiśniami
Ciasto:
-5-6 łyżek mąki pszennej na pół z mąką ziemniaczaną
-po 1/2 szklanki mleka i słodkiej śmietanki *
-4 jajka
-3 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
-75 dag wiśni
-kieliszek dobrego alkoholu
Wiśnie wydrylować i skropić alkoholem. Żółtka roztrzepać z cukrem, dodać mleko oraz śmietankę, powoli dodawać mąki. Miksować.
Ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć z ciastem.
Blache wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno kładziemy odsączone owoce, zalewamy ciastem i pieczemy ok. 30 minut w 170'.
* dla dbających o linię: mleko i śmietankę możemy zastąpić wodą gazowaną
Moja wersja ciasta z dodatkiem śliwek. Zamiast mleka i śmietanki użyłam jogurtu, piekłam ok. 40 min w 180'.
Ciasto jest wprost przepyszne, niesamowicie lekkie
Polecam!
Ciasto:
-5-6 łyżek mąki pszennej na pół z mąką ziemniaczaną
-po 1/2 szklanki mleka i słodkiej śmietanki *
-4 jajka
-3 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
-75 dag wiśni
-kieliszek dobrego alkoholu
Wiśnie wydrylować i skropić alkoholem. Żółtka roztrzepać z cukrem, dodać mleko oraz śmietankę, powoli dodawać mąki. Miksować.
Ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć z ciastem.
Blache wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno kładziemy odsączone owoce, zalewamy ciastem i pieczemy ok. 30 minut w 170'.
* dla dbających o linię: mleko i śmietankę możemy zastąpić wodą gazowaną
Moja wersja ciasta z dodatkiem śliwek. Zamiast mleka i śmietanki użyłam jogurtu, piekłam ok. 40 min w 180'.
Ciasto jest wprost przepyszne, niesamowicie lekkie

Polecam!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: