Nakrycie stołu
Kiedyś zasobność i pozycję domu oceniano po ilości sreber, kryształów i porcelanowych bibelotów ustawionych na stole. Dzisiaj obowiązuje estetyka oparta na wysmakowanej prostocie. Ciągle jednak sztućce, kieliszki, serwetki i inne akcesoria stołu mają swoje precyzyjnie określone miejsce. Moda się zmienia, a talerz na sałatę czy pieczywo musi stać po lewej stronie nakrycia głównego. Wypada to wiedzieć.
Najważniejsza jest stosowność: inaczej nakrywa się stół na wieczorne przyjęcie, inaczej, gdy podaje się rodzinny obiad. Ważne jest menu, liczba dań, i w końcu rozmiary stołu.
SERWETKI – tylko przy codziennych posiłkach i bufecie mogą być papierowe, w każdej innej sytuacji podaje się serwetki płócienne. Kładzie się je po lewej stronie talerza, obok widelców albo na talerzu przeznaczonym na przystawkę. W restauracjach fryzuje się serwetki w wymyślne wachlarze, w domu zawsze składa płasko.
SZTUĆCE – układa się je po prawej i po lewej stronie talerza , w takiej kolejności, w jakiej będą podawane potrawy (poczynając od zewnątrz). Ta prosta reguła pozwala rozstrzygnąć wiele wątpliwości, także podczas jedzenia.
- Najbliżej talerza połóż po prawej stronie duży nóż, a po lewej duży widelec. Jeśli będzie podana ryba, umieść teraz po prawej nóż do ryb, a po lewej odpowiedni widelec. Następnie połóż po prawej stronie łyżkę do zupy. To nakrycie do menu z trzech dań.
- W przypadku sześciodaniowego menu, ułóż najbardziej na zewnątrz nóż i widelec do przystawek (będą jedzone w pierwszej kolejności), łyżkę do zupy, nóż i widelec do dania głównego, a nad talerzem łyżkę do sosów (jeśli ją masz), nóż do serów (jeśli będą podane). Zrezygnuj z nakrycia do ryb – podaje się je dopiero w chwili serwowania tego dania.
- Na bardziej oficjalnych przyjęciach nie układa się nad talerzem łyżeczek do kawy i herbaty, widelczyków do ciast, nożyków do owoców. Te sztućce pojawiają się w chwili podania deseru.
- Niezależnie od tego, ile sztućców się podaje ( ale zawsze nie więcej niż po trzy pary noży i widelców), widelce do wszystkich potraw leżą po lewej stronie zębami do góry, a noże po prawej stronie z ostrzem skierowanym w stronę talerza. Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest widelec do owoców morza, który kładzie się obok łyżki do zupy. Wszystkie sztućce powinny mieć końce rękojeści oddalone o 1cm od krawędzi stołu.
TALERZE – ustawia się na stole w jednakowej odległości od siebie, wynoszącej ok. 60 cm. Tyle miejsca gwarantuje, że goście nie będą się dotykać łokciami. Talerze zmienia się po każdym daniu, podając także oddzielne talerze do sałaty, serów, a na końcu do deseru.
- Duże talerze, np. talerz podstawowy, na którym ustawia się wszystkie inne, aż do podania deseru, od skraju stołu dzieli odległość 1 cm. Małe powinny stać około 2 cm od brzegu.
- Talerzyki na pieczywo mają zarezerwowane miejsce po lewej stronie talerza podstawowego. Zdejmuje się je po zupie i na ich miejsce kładzie talerzyk lub miseczkę do sałat i gotowanych warzyw. Jeśli przy stole siada niewiele osób, pieczywo podaje się w koszyczku wyłożonym serwetką.
- Tylko na talerzu podstawowym – większym od talerza do dań głównych i spełniającym rolę wyłącznie reprezentacyjną – ustawia się inne talerze. Jeśli w serwisie nie ma takich naczyń, na obrusie stoi tylko jeden talerz. Wyjątkiem od tej reguły jest talerz do zupy, który można postawić na talerzu płaskim. Rozpleniony zwyczaj piętrowego ustawiania talerzy jest nieelegancki i niepraktyczny. . Trudno zjeść cokolwiek na takiej piramidzie, a sama zastawa robi wrażenie ilustracji z folderu reklamowego fabryki porcelany.
KIELISZKI – ustawia się w odległości około 1 cm powyżej ostrza noża. Jeśli do przystawek będzie podana wódka, pierwszy stanie mały kieliszek do wódki, za nim – w prawą stronę - kieliszek do białego wina, następny do czerwonego, a kieliszek do szampana lub wina deserowego znajdzie się jako ostatni w rzędzie.
- Szklanka lub puchar na wodę może stać poza szeregiem, ale zawsze po prawej stronie talerza.
- Kieliszki do koniaku i likierów pojawiają się dopiero razem z kawą i deserem.
Żródło:”Smaki i aromaty”