Praktyczne rady i pomysły
Aromatyczny biszkopt. Gdy zostanie trochę domowych wypieków, na przykład kruchych domowych ciasteczek lub pierników, można ich użyć zamiast tartej bułki do biszkoptu. Ciastka włożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i kilkakrotnie rozwałkować. Drobno pokruszone ciastka wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników.
Gruszki w syropie. Można ich użyć do ozdobienia ciast i tortów, dodać do sałatek owocowych lub podać z bitą śmietaną jako samodzielny deser.
Czekoladowe ozdoby. Można je również zrobić samodzielnie. 100 g polewy z gorzkiej czekolady pokroić i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, następnie umieścić w szprycy i na zimną płytę wyciskać różne kształty.
Piana z białek. Pianę należy ubijać w dokładnie umytym i osuszonym naczyniu, gdyż resztki tłuszczu uniemożliwjają jej zastygnięcie. Bardzo sztywną pianę uzyskamy , jeżeli miskę, ubijaczkę i białko włożymy na chwilę do zamrażarki. Po wyjęciu należy dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody i ubić.
Biszkopt. Aby biszkopt był puszysty, trzeba najpierw na sztywno ubić białka. Nie przerywając ubijania, wsypywać stopniowo cukier i dodawać żółtka (podczas ubijania wtłacza się dużo powietrza). Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Aby ciasto nie opadło, biszkopt należy od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pergamin. Można łatwo usunąć z biszkoptu, zwilżając papier niewielką ilością zimnej wody.
Esencja waniliowa. Jest to aromatyczny słodki ekstrakt z lasek wanilii burbońskiej, wody i alkoholu., który znakomicie nadaje się jako dodatek do tortów i deserów. Esencję można zastąpić 1 opakowaniem cukru waniliowego.
Mrożenie ciasta. Biszkopt można zamrażać. Ciasto upiec zgodnie z przepisem, a gdy brzeg będzie odchodził od boków blachy, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej, następnie zawinąć w folię aluminiową i zamrozić. Rozmrażać w pokojowej temperaturze, a następnie podsuszyć w piekarniku.
Dekoracja. Aby wiśnie nie zafarbowały bitej śmietany na czerwono, owoce należy starannie osączyć, a najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli do dekoracji chcemy użyć banana, po pokrojeniu należy skropić go sokiem z cytryny.
Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz”
Aromatyczny biszkopt. Gdy zostanie trochę domowych wypieków, na przykład kruchych domowych ciasteczek lub pierników, można ich użyć zamiast tartej bułki do biszkoptu. Ciastka włożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i kilkakrotnie rozwałkować. Drobno pokruszone ciastka wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników.
Gruszki w syropie. Można ich użyć do ozdobienia ciast i tortów, dodać do sałatek owocowych lub podać z bitą śmietaną jako samodzielny deser.
Czekoladowe ozdoby. Można je również zrobić samodzielnie. 100 g polewy z gorzkiej czekolady pokroić i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, następnie umieścić w szprycy i na zimną płytę wyciskać różne kształty.
Piana z białek. Pianę należy ubijać w dokładnie umytym i osuszonym naczyniu, gdyż resztki tłuszczu uniemożliwjają jej zastygnięcie. Bardzo sztywną pianę uzyskamy , jeżeli miskę, ubijaczkę i białko włożymy na chwilę do zamrażarki. Po wyjęciu należy dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody i ubić.
Biszkopt. Aby biszkopt był puszysty, trzeba najpierw na sztywno ubić białka. Nie przerywając ubijania, wsypywać stopniowo cukier i dodawać żółtka (podczas ubijania wtłacza się dużo powietrza). Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Aby ciasto nie opadło, biszkopt należy od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pergamin. Można łatwo usunąć z biszkoptu, zwilżając papier niewielką ilością zimnej wody.
Esencja waniliowa. Jest to aromatyczny słodki ekstrakt z lasek wanilii burbońskiej, wody i alkoholu., który znakomicie nadaje się jako dodatek do tortów i deserów. Esencję można zastąpić 1 opakowaniem cukru waniliowego.
Mrożenie ciasta. Biszkopt można zamrażać. Ciasto upiec zgodnie z przepisem, a gdy brzeg będzie odchodził od boków blachy, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej, następnie zawinąć w folię aluminiową i zamrozić. Rozmrażać w pokojowej temperaturze, a następnie podsuszyć w piekarniku.
Dekoracja. Aby wiśnie nie zafarbowały bitej śmietany na czerwono, owoce należy starannie osączyć, a najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli do dekoracji chcemy użyć banana, po pokrojeniu należy skropić go sokiem z cytryny.
Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz”