Co zrobic suszonymi pomidorami?

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No juz dobrze dobrze... prztlumacze.

Co zrobic suszonymi pomidorami?

http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.ph...4/t/007193.html

1.
zalac woda z bialym octem winnym / 500 g pomidorow, woda w ilosci pokrywajacej pomidory i szklanka octu* /

2.
zostawic na 15 minut, oplukac i ulozyc na paierze do urzytku kuchennego / np. sco..x dla jasnosci sprawy /; nalezy je troche rozplaszczyc

3.
przykryc papierem, a sam papier przycisnac do pomidorow dlonia

4.
posiekac na cieniutkie plasterki 2 zabki czosnku z kilkoma listkami bazylii

5.
w szklanym pojemniku, zamykanym hermetycznie, ukladac pomidory warstwami; na kazdej warstwie ulozyc troche czosnku i bazylii

6.
na koncu zalac wszystko oliwa extravergine z oliwek

7.
przykryc talerzykiem mniejszym od pojemnika

8.
przycisnac talerzyk i obciazyc go np. foremka do ciastek

9.
zamknac pojemnik tak, aby wszystkie pomidory byly pokryte oliwa

10.
po 2-3 dniach przelozyc do malych sloiczkow dodajac oliwy, czosnku i bazylii


1 wloska szklanka = 125 ml

UWAGA

Cansado, autor calosci, musial oczywiscie dodac swoje / pewnie jeszcze ulepszyl /:
1.
zamiast 15 minut trzyma je w wodzie z octem przez pol godziny / ocet i woda jak 1:10 /
2.
do suszenia uzywa suszarki do salaty, a potem wyciera je papierem
3.
do pomidorow w sliczkach dodaje kapary i oregano, do niektorych peperoncino / czosnek dodaje przed sama konsumpcja; podobno smak jest lepszy
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A moze przeniesc to tlumaczenie Linn do 'zapasow', czy gdzies, bo tu umknie, a szkoda ! :roll:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Moge przeniesc, ale po powrocie. Jestem na walizkach: tzn. chcialbym miec choc jedna walizke gotowa.
Jesli chodzi o sposoby, jest ich tam jeszcze wiecej: kazdy robi troche inaczej / np. niektorzy parza wczesciej wraztkiem /. Musze to jeszcze przeanalizowac.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Linn, to tylko propozycja, aby cenna wiedza i Twa praca sie nie zgubily. W koncu sa jeszcze moderatorzy ;)
A Tobie zycze udanego wyjazdu
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Chyba w zapasach przede wszystkim... Tam latwo znalezc...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
POMIDORY SUSZONE Z KAPARAMI

500 g suszonych pomidorowi
125 ml octu
2 litry wody
kapary
tymianek suszony
czosnek
peperoncino
oliwa z oliwek extravergine
- sparzyc przez 5 minut pomidory w wodzei z octem
- zostawic do wyschniecia na 1 dzien / na sciereczce bez "zapachu" proszku do prania /
- przelozyc pomidory do goracych wysterylizowanych sloiczkow
- ukladac je wartswami razem z kaparami, czosnkiem, peproncino i tymiankiem
- zalac oliwa, zamknac i odwrocic "do gory nogami"
- zostawic na miesiac w suchym i ciemnym miejscu

Zrodlo: http://lacuocapetulante.blogspot.com/
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
Mam pytanie, ile czasu można przechowywać takie pomidory?? Najlepiej w lodówce??
Pytam bo ostatnio w podobny sposób wrzuciłam do oliwy suszone pomidory kupione we Włoszech i niestety spleśniały mi po jakiś 3 tygodniach... Nie mam pojęcia co mogłam zrobić źle :/