Coleslaw, czyli kolejna wariacja na temat surówki z białej kapusty

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bardzo smaczna i szybka do zrobienia surówka o świeżym smaku, doskonała do dań z grilla ale solo też bardzo dobrze smakuje. Znika u nas w tempie błyskawicznym (dlatego też zdjęcia nie ma
icon_wink.gif
) i ostatnio robię ją bardzo często, dziś zjedliśmy w dwie osoby całą porcję do obiadu
lecker.gif

- pół małej główki białej słodkiej kapusty (ok. 500 g)
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 1 szalotka lub mała cebula cukrowa, ewentualnie mała cebula czerwona
- 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
- sok z połowy dużej cytryny
- 1 łyżka stołowa majonezu
- sól i cukier do smaku

Kapustę, całe ogórki ze skórką (obciąć tylko końce) i obraną szalotkę zetrzeć na ostrej tarce jarzynowej (duże oczka). Wymieszać warzywa z koperkiem, solą, cukrem i sokiem z cytryny dodając na koniec majonez. I to wszystko, można jeść od razu
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja tez
icon_smile.gif
Wyobrazam sobie, ze do karkowki z grila bedzie idealna.
Czy przestana bedzie lepsza? To bym zrobila wczesniej. A moze jednak dwudniowa?
Dziuniu, moge majo zamienic na olej? Nie smakuje mi majonez. Zostawia cos na jezyku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cos takiego mi chodzi ostatnio po głowie
daumen.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Agatko, cieszę się, że smakowała
icon_smile.gif

Ker, jedliśmy taką robioną od razu i na następny dzień, obie bardzo smaczne i IMO ona niewiele się zmienia stojąc do dnia następnego. Być może ma na to wpływ rodzaj kapusty (teraz znalazłam taką naprawdę chrupiącą, niezdrewniałą i słodką, mimo że to zeszłoroczna), no i nie ugniatam kapusty żeby zmiękła, jest i tak mocno rozdrobniona, więc surówka nie jest ciapowata itp. na drugi dzień. Możesz spróbować jak wolisz, sama zdecydujesz która wersja lepsza. I możesz pominąć majonez, choć smak będzie ciut inny, na pewno trzeba będzie dodać więcej soku cytrynowego.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziuniu dzięki za przepis - pyszna surówka, pyyyyszna - zrobiłam dziś do obiadu z młodej kapusty i z czerwona cebulą, zamiast koperku natkę dałam bo coś mnie zaćmiło że tu natka idzie
icon_razz.gif
ale nie szkodzi. Łyżka majonezu spokojnie wystarcza na całą michę sałatki, jest bardzo soczysta, super
daumen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,040
6,495
113
Bardzo smaczna. U mnie bez cukru, tylko z solą, pieprzem i majonezem, za to z większą ilością soku z cytryny.
Dodałam jedną malutką kurżetkę i garść posiekanych liści czosnku niedźwiedziego.
A, i ogórek miałam długi, sałatkowy.
Zsiepałam wszystko mandoliną w cienki makaronik.

kermidt @ 6 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1427643Dziuniu, moge majo zamienic na olej? Nie smakuje mi majonez. Zostawia cos na jezyku.
Często robię podobne surówki z jogurtem albo z winegretem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy