- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Kolorowa surowka z warzyw w majonezowo-jogurtowym dressingu, przepis chyba z magazynu Sainsbury's.
mala glowka czerwonej kapusty
2 srednie marchewki
1 burak, obojetnie jakiego koloru
1 czerwona ceula
2 jablka
1 duzy zabek czosnku
50g pekanow lub wloskich, mozna uprazyc lekko
Sos:
150ml majonezu
4 kopiaste lyzki jogurtu naturalnego lub greckiego
sok z polowy pomaranczy
1 lyzka octu z wina czerwonego
szczypiorek
sol pieprz
Poszatkowalam cienko kapuste, a marchewke, jablko i buraka starlam na tarce o grubych oczkach. Cebule pocielam na mandolinie cienkie plasterki. Czosne przecisnelam przez praske i wraz z posiekanymi orzechami dodalam do warzyw.
Przygotowalam sos ubijajac wszystkie skladniki trzepaczka. Dodalam szczypiorek i doprawilam sola i pieprzem. Wylalam na warzywa i dokladnie wymieszalam.
Miske z salatka przykrylam folia i zostawilam na stole na 30 minut.
Buraka mialam zoltego i byl raczej spory, orzechy byly wloskie, a jablka do gotowania Bramley (twarde i raczek kwasne).
Polecam goraco, swietna alternatywa dla tradycyjnej slaw.
mala glowka czerwonej kapusty
2 srednie marchewki
1 burak, obojetnie jakiego koloru
1 czerwona ceula
2 jablka
1 duzy zabek czosnku
50g pekanow lub wloskich, mozna uprazyc lekko
Sos:
150ml majonezu
4 kopiaste lyzki jogurtu naturalnego lub greckiego
sok z polowy pomaranczy
1 lyzka octu z wina czerwonego
szczypiorek
sol pieprz
Poszatkowalam cienko kapuste, a marchewke, jablko i buraka starlam na tarce o grubych oczkach. Cebule pocielam na mandolinie cienkie plasterki. Czosne przecisnelam przez praske i wraz z posiekanymi orzechami dodalam do warzyw.
Przygotowalam sos ubijajac wszystkie skladniki trzepaczka. Dodalam szczypiorek i doprawilam sola i pieprzem. Wylalam na warzywa i dokladnie wymieszalam.
Miske z salatka przykrylam folia i zostawilam na stole na 30 minut.
Buraka mialam zoltego i byl raczej spory, orzechy byly wloskie, a jablka do gotowania Bramley (twarde i raczek kwasne).
Polecam goraco, swietna alternatywa dla tradycyjnej slaw.