Coleslaw

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kolorowa surowka z warzyw w majonezowo-jogurtowym dressingu, przepis chyba z magazynu Sainsbury's.

mala glowka czerwonej kapusty
2 srednie marchewki
1 burak, obojetnie jakiego koloru
1 czerwona ceula
2 jablka
1 duzy zabek czosnku
50g pekanow lub wloskich, mozna uprazyc lekko

Sos:
150ml majonezu
4 kopiaste lyzki jogurtu naturalnego lub greckiego
sok z polowy pomaranczy
1 lyzka octu z wina czerwonego
szczypiorek
sol pieprz

Poszatkowalam cienko kapuste, a marchewke, jablko i buraka starlam na tarce o grubych oczkach. Cebule pocielam na mandolinie cienkie plasterki. Czosne przecisnelam przez praske i wraz z posiekanymi orzechami dodalam do warzyw.
Przygotowalam sos ubijajac wszystkie skladniki trzepaczka. Dodalam szczypiorek i doprawilam sola i pieprzem. Wylalam na warzywa i dokladnie wymieszalam.

Miske z salatka przykrylam folia i zostawilam na stole na 30 minut.

Buraka mialam zoltego i byl raczej spory, orzechy byly wloskie, a jablka do gotowania Bramley (twarde i raczek kwasne).

Polecam goraco, swietna alternatywa dla tradycyjnej slaw.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
daumen.gif

Skrot od coleslaw, zangielszczona forma holenderskiej koolsla, salatki/surowki, ktorej podstawa jest kapusta. Czasem jednak nie zawieraja kapusty a na przyklad pory, marchewke, jablko/gruszke i sos majonezowy albo seler korzeniowy, rodzynki, pietruszke..wtedy zwie je sie slaw.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Cudownie! Ja lubie swojska nazwe slaw
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Znacie sie, znacie, tylko tak sie przekomarzacie. Tylko kilka dni temu ktos w "Co zrobiliscie dzis na obiad" podal, ze zrobil coleslaw, ktos kto mieszka w Polsce domyslam sie.
Saltimbocca wisi na Cinie od 2005 roku, jest pinca, fluden, cherry pie w ciastach, i tysiace innych przepisow ktore maja obce nazywy.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Coleslaw to surowka z kapusty - jakiejkolwiek kapusty.

Juz napisalam w sprawie zmiany tutulu na "coleslaw" i podtytul "surowka z czerwonej kapusty".

A teraz Moniak, zapraszam Cie do wyprobowania przepisu, surowka jest pyszna
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
W życiu nie widziałam żółtego buraka. Smakuje podobnie jak czerwony?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Smakuje dokladnie tak samo jak czerwony. Mam jeszcze biale i w bialo-czerwone prazki. Uwielbiam je w plasterkach, na surowo wygladaja oblednie.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,080
399
83
tatter @ 17 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1369974Coleslaw to surowka z kapusty - jakiejkolwiek kapusty.

Juz napisalam w sprawie zmiany tutulu na "coleslaw" i podtytul "surowka z czerwonej kapusty".

A teraz Moniak, zapraszam Cie do wyprobowania przepisu, surowka jest pyszna
icon_biggrin.gif
Heheheheh, już gdzieś pisałam, że człowiek idzie spać mądrzejszy
icon_smile.gif
Ale postaram się spróbować
anbetung.gif

tatter @ 17 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1370000Smakuje dokladnie tak samo jak czerwony. Mam jeszcze biale i w bialo-czerwone prazki. Uwielbiam je w plasterkach, na surowo wygladaja oblednie.
Kupiłam fioletową i żółtą marchewkę kiedyś - smakują dokładnie jak klasyczna. Ale u nas jeszcze takie wynalazki, jak kolorowe buraki i marchewki to rzadkość
icon_rolleyes.gif
Razem rzeczywiście muszą świetnie wyglądać!

A jeszcze zapytam - poszatkowana tylko kapusta nie jest twarda? Bardzo lubię czerwoną kapustę, ale ona zazwyczaj jest twarda bez gotowania
icon_rolleyes.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
No strasznie wymyslaja, ale mnie sie podoba ta roznorodnosc w kolorach bardzo i w zasadzie im wiecej warzyw tym lepiej, prawda?

Wlasnie, marchewki tez uprawiam w calej gamie kolorow. Biale, zolte, czerwone. A propos, te czerwone to marchewka oryginalna, pomaranczowa, taka jaka znamy powszeschnie, "wymyslono" ponoc pozniej.

Kapusta czerwona, bardzo cienko poszatkowana, nie jest twarda. Uprawiam Kalibos, jest bardzo slodka, dosc krucha, idealna do surowek. Powinna byc u was dostepna, bo odmiana pochodzi z Polski/ Rosji. O tutaj.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,080
399
83
Taaaa, żeby jeszcze ktoś wiedział, jaką sprzedaje kapustę
icon_confused.gif

Czyli ona nie jest taka okrągła, tylko bardziej jajowata? Mam wrażenie, że kiedyś taka widziałam. Te okragłe są niestety bardzo zbite i twarde.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kalibos ma taki charakterystyczny czubek wlasnie.

Ale sprobowalabym poszatkowac taka glowiasta rowniez, ale bardzo bardzo cienko, mandolina sie nada i sorawdz czy ci taka smakuja. Oczywiscie w sosie zmieknie bardziej. Ewentualnie moglabys ja nieco posolic i wygniesc palcami przed dodaniem pozostalych skladnikow.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
Zrobiłam. Bardzo smaczna.
Zamiast octu z czerwonego wina dałam nieco octu z sherry i kremu balsamico z malinami.
Od siebie dołożyłam łyżkę oleju z prażonych orzechów włoskich. Miałam małe pomarańcze, to dałam sok z całej sztuki.
Zamiast szczypiorku, posypałam z wierzchu posiekaną natką pietruszki.

coleslaw_z_czerwonej_kapusty.jpg

Załączniki

• coleslaw_z_czerwonej_kapusty.jpg
    coleslaw_z_czerwonej_kapusty.jpg
    107 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy