Colomba pasquale

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne pieczone w formie o kształcie gołebicy.Przepis pochodzi z tej strony: http://www.annamariavolpi.com/page60.html
W tym przepisie 1 cup=230 ml

Składniki na sponge:

- 300 ml (1 1/4 cup) ciepłego mleka
- 3 łyżeczki drożdży suchych
- 210 g (1,5 cup) mąki

Drożdże wymieszać z mlekiem,przesiać do nich mąkę i wymieszać szpatułką.Nakryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Na ciasto:

- 4 duże jajka
- 2 duże żółtka
- 300 g (1,5 cup) cukru
- 165 g (12 łyżek) masła rozpuszczonego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki wanilii (cukru waniliowego?)
- skórka z 2 pomarańczy
- skórka z 2 cytryn
- 600 g (4 1/4 cups) mąki
- 250 g (1 1/4 cup) rodzynek
- 150 g (3/4 cup) owoców kandyzowanych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu/aromatu pomarańczowego

W misce elektrycznego miksera (widać jakiego,co
icon_mrgreen.gif
) wymieszać trzepaczką jajka, żółtka i cukier. Dodać masło, sól, wanilię, skórki i aromat pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na małych obrotach żeby składniki się połaczyły. Dodać sponge i miksować dalej 2-3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Dodać rodzynki i owoce kandyzowane, zmiksować. Miskę wysmarować masłem i włożyć do niej ciasto. Nakryć szczelnie folią i odstawić na ok. 1 godzinę lub do czasu kiedy ciasto zwiększy objętość dwa razy. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko omączoną stolicę/blat. Odgazować ciasto naciskająć i przerabiając je delikatnie, dodając minimalną ilość mąki tak żeby ciasto pozostało lepiące.
Wysmarować masłem tradycyjną formę w kształcie gołębicy, połozyć na środku szeroki pasek papieru do pieczenia który ułatwi potem wyjęcie ciasta z formy. Przełożyć ciasto do formy, równomiernie je rozłożyć i nakryć folią do powtórnego wyrośnięcia na 1 godzinę albo do podwojenia objętości.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni (375 F) i przygotować polewę.

Składniki na polewę

- 100 g (1/2 cup) zmielonych migdałów bez skórki
- 100 g (1/2 cup) cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(lub mąki ziemniaczanej)
- 2 białka
- 100 g (1/2 cup) migdałów całych lub w płatkach

- cukier puder do posypania na koniec

Wymieszać zmielone migdały, cukier, mąkę i białka. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte rozsmarować polewę po wierzchu, posypać migdałami całymi/w płatkach i posypać cukrem pudrem.

Piec ciasto ok.20 minut aż powierzchnia się zezłoci. Sprawdzić czy gotowa patyczkiem - jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe.

Uwagi moje
W przepisie na polewę podano całe migdały bez skórki i kazano je zemleć razem z cukrem w malakserze. Myślę, że większej różnicy nie będzie kiedy użyjemy już zmielonych i wymieszamy je z cukrem.
Mąka ma być all purpose czyli nasza typ 500 mniej więcej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Dziu, próbowałas ten przepis? nie ukrywam ze mam ochote spróbować! ale nie mam takiej formy! mozna ja zastapic zwykłam okrągłą, nie zamało ciasta bedzie?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy