- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne pieczone w formie o kształcie gołebicy.Przepis pochodzi z tej strony: http://www.annamariavolpi.com/page60.html
W tym przepisie 1 cup=230 ml
Składniki na sponge:
- 300 ml (1 1/4 cup) ciepłego mleka
- 3 łyżeczki drożdży suchych
- 210 g (1,5 cup) mąki
Drożdże wymieszać z mlekiem,przesiać do nich mąkę i wymieszać szpatułką.Nakryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Na ciasto:
- 4 duże jajka
- 2 duże żółtka
- 300 g (1,5 cup) cukru
- 165 g (12 łyżek) masła rozpuszczonego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki wanilii (cukru waniliowego?)
- skórka z 2 pomarańczy
- skórka z 2 cytryn
- 600 g (4 1/4 cups) mąki
- 250 g (1 1/4 cup) rodzynek
- 150 g (3/4 cup) owoców kandyzowanych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu/aromatu pomarańczowego
W misce elektrycznego miksera (widać jakiego,co
) wymieszać trzepaczką jajka, żółtka i cukier. Dodać masło, sól, wanilię, skórki i aromat pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na małych obrotach żeby składniki się połaczyły. Dodać sponge i miksować dalej 2-3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Dodać rodzynki i owoce kandyzowane, zmiksować. Miskę wysmarować masłem i włożyć do niej ciasto. Nakryć szczelnie folią i odstawić na ok. 1 godzinę lub do czasu kiedy ciasto zwiększy objętość dwa razy. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko omączoną stolicę/blat. Odgazować ciasto naciskająć i przerabiając je delikatnie, dodając minimalną ilość mąki tak żeby ciasto pozostało lepiące.
Wysmarować masłem tradycyjną formę w kształcie gołębicy, połozyć na środku szeroki pasek papieru do pieczenia który ułatwi potem wyjęcie ciasta z formy. Przełożyć ciasto do formy, równomiernie je rozłożyć i nakryć folią do powtórnego wyrośnięcia na 1 godzinę albo do podwojenia objętości.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni (375 F) i przygotować polewę.
Składniki na polewę
- 100 g (1/2 cup) zmielonych migdałów bez skórki
- 100 g (1/2 cup) cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(lub mąki ziemniaczanej)
- 2 białka
- 100 g (1/2 cup) migdałów całych lub w płatkach
- cukier puder do posypania na koniec
Wymieszać zmielone migdały, cukier, mąkę i białka. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte rozsmarować polewę po wierzchu, posypać migdałami całymi/w płatkach i posypać cukrem pudrem.
Piec ciasto ok.20 minut aż powierzchnia się zezłoci. Sprawdzić czy gotowa patyczkiem - jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe.
Uwagi moje
W przepisie na polewę podano całe migdały bez skórki i kazano je zemleć razem z cukrem w malakserze. Myślę, że większej różnicy nie będzie kiedy użyjemy już zmielonych i wymieszamy je z cukrem.
Mąka ma być all purpose czyli nasza typ 500 mniej więcej.
W tym przepisie 1 cup=230 ml
Składniki na sponge:
- 300 ml (1 1/4 cup) ciepłego mleka
- 3 łyżeczki drożdży suchych
- 210 g (1,5 cup) mąki
Drożdże wymieszać z mlekiem,przesiać do nich mąkę i wymieszać szpatułką.Nakryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Na ciasto:
- 4 duże jajka
- 2 duże żółtka
- 300 g (1,5 cup) cukru
- 165 g (12 łyżek) masła rozpuszczonego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki wanilii (cukru waniliowego?)
- skórka z 2 pomarańczy
- skórka z 2 cytryn
- 600 g (4 1/4 cups) mąki
- 250 g (1 1/4 cup) rodzynek
- 150 g (3/4 cup) owoców kandyzowanych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu/aromatu pomarańczowego
W misce elektrycznego miksera (widać jakiego,co

Wysmarować masłem tradycyjną formę w kształcie gołębicy, połozyć na środku szeroki pasek papieru do pieczenia który ułatwi potem wyjęcie ciasta z formy. Przełożyć ciasto do formy, równomiernie je rozłożyć i nakryć folią do powtórnego wyrośnięcia na 1 godzinę albo do podwojenia objętości.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni (375 F) i przygotować polewę.
Składniki na polewę
- 100 g (1/2 cup) zmielonych migdałów bez skórki
- 100 g (1/2 cup) cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(lub mąki ziemniaczanej)
- 2 białka
- 100 g (1/2 cup) migdałów całych lub w płatkach
- cukier puder do posypania na koniec
Wymieszać zmielone migdały, cukier, mąkę i białka. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte rozsmarować polewę po wierzchu, posypać migdałami całymi/w płatkach i posypać cukrem pudrem.
Piec ciasto ok.20 minut aż powierzchnia się zezłoci. Sprawdzić czy gotowa patyczkiem - jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe.
Uwagi moje
W przepisie na polewę podano całe migdały bez skórki i kazano je zemleć razem z cukrem w malakserze. Myślę, że większej różnicy nie będzie kiedy użyjemy już zmielonych i wymieszamy je z cukrem.
Mąka ma być all purpose czyli nasza typ 500 mniej więcej.
Ostatnią edycję dokonał moderator: