Consommé pomidorowe z grzankami i oliwą
8 porcji, ale małych...
Oliwa:
1/2 szkl. posiekanego szczypiorku,
5 łyżek oliwy.
Zupa:
1 łyżka oliwy,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1/2 szkl. przecieru pomidorowego,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1,5 l odtłuszczonego bulionu drobiowego lub warzywnego,
2 dojrzałe pomidory,
4 łyżeczki soku z cytryny.
Grzanki:
4 kromki białego chleba,
starty parmezan.
Zmiksować oliwę ze szczypirkiem na gładką masę. Sitko wyłożyć podwójną warstwą gęstej etaminy, ułożyć w misce i przefiltrować oliwę, dobrze wyciskając łyżką. Szczypiorek wyrzucić.
W dużym rondlu podgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać drobno posiekaną cebulę i zgnieciony i posiekany czosnek. Zrumienić na leciutko złoty kolor cały czas mieszając. Smażyć ok. 5 minut, lub do momentu, gdy cebula stanie się miękka. Dodać przecier i pieprz i dalej cały czas mieszając smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu. Uważać, aby przecier się nie przypalił. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Delikatnie całość przelać przez gęste sitko, nie wygniatając niczego.
Pokroić chleb na 8 jednakowych kawałków, usuwając skórkę. Ułożyć na blasze bez tłuszczu i opiec w piekarniku na złoty kolor. Wyjąć i delikatnie posypać parmezanem. Opiekać jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć i wystudzić.
Pomidory obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Dodać razem z sokiem z cytryny do bulionu. Podgrzać na średnim ogniu, ale nie gotować. Rozlać do bulionówe i tuż przed podaniem ozdobić grznką , skrapiając delikatnie szczypiorkową oliwą.
8 porcji, ale małych...
Oliwa:
1/2 szkl. posiekanego szczypiorku,
5 łyżek oliwy.
Zupa:
1 łyżka oliwy,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1/2 szkl. przecieru pomidorowego,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1,5 l odtłuszczonego bulionu drobiowego lub warzywnego,
2 dojrzałe pomidory,
4 łyżeczki soku z cytryny.
Grzanki:
4 kromki białego chleba,
starty parmezan.
Zmiksować oliwę ze szczypirkiem na gładką masę. Sitko wyłożyć podwójną warstwą gęstej etaminy, ułożyć w misce i przefiltrować oliwę, dobrze wyciskając łyżką. Szczypiorek wyrzucić.
W dużym rondlu podgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać drobno posiekaną cebulę i zgnieciony i posiekany czosnek. Zrumienić na leciutko złoty kolor cały czas mieszając. Smażyć ok. 5 minut, lub do momentu, gdy cebula stanie się miękka. Dodać przecier i pieprz i dalej cały czas mieszając smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu. Uważać, aby przecier się nie przypalił. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Delikatnie całość przelać przez gęste sitko, nie wygniatając niczego.
Pokroić chleb na 8 jednakowych kawałków, usuwając skórkę. Ułożyć na blasze bez tłuszczu i opiec w piekarniku na złoty kolor. Wyjąć i delikatnie posypać parmezanem. Opiekać jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć i wystudzić.
Pomidory obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Dodać razem z sokiem z cytryny do bulionu. Podgrzać na średnim ogniu, ale nie gotować. Rozlać do bulionówe i tuż przed podaniem ozdobić grznką , skrapiając delikatnie szczypiorkową oliwą.