Cookies and cream truffles

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
oreotruffles4.JPG

Na 25 mniejszych trufelków:


250 g ciasteczek kakaowych z jasnym kremem

125 g serka kremowego

1,5 tabliczki dowolnej czekolady

Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno. Można w malakserze, ale ja zawsze robię to ręcznie. Wałkiem, tłuczkiem, czymkolwiek.
Dobrze wymieszać z serkiem na gładką masę. Formować z niej kulki i odkładać na talerzyk. Na pół godziny wstawić do lodówki.
Po tym czasie łatwo będzie je zanurzać w rozpuszczonej na parze czekoladzie. Ja robiłam to wrzucając je do garnuszka z czekoladą (garnek cały czas stał w drugim, tym z gorącą wodą, żeby czekolada nie zastygała) i turlając widelcami.

Odkładać na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Lub wcześniej ozdobić wedle upodobań.
 

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Elle @ 27 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1009095można coś więcej na ten temat? Najlepiej wytłumaczyć na przykładzie
icon_lol.gif
np. kakaowe ciastko z waniliowym kremem - ja użyłam Hitów. W oryginale są ciasteczka oreo, ale w Polsce ich nie uświadczymy. Można zrobic swojskie, ale wtedy szkoda ich na trufelki..
W sumie nie znam innej firmy, która by u nas takie w miarę podobne produkowała, chyba, że można czasem kupić na wagę. :]
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy