- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Na 25 mniejszych trufelków:
250 g ciasteczek kakaowych z jasnym kremem
125 g serka kremowego
1,5 tabliczki dowolnej czekolady
Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno. Można w malakserze, ale ja zawsze robię to ręcznie. Wałkiem, tłuczkiem, czymkolwiek.
Dobrze wymieszać z serkiem na gładką masę. Formować z niej kulki i odkładać na talerzyk. Na pół godziny wstawić do lodówki.
Po tym czasie łatwo będzie je zanurzać w rozpuszczonej na parze czekoladzie. Ja robiłam to wrzucając je do garnuszka z czekoladą (garnek cały czas stał w drugim, tym z gorącą wodą, żeby czekolada nie zastygała) i turlając widelcami.
Odkładać na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Lub wcześniej ozdobić wedle upodobań.