Taki o przepis sobie wymyśliłam, i wyszedł mi prawie całkiem MM
a jak nie MM, to na pewno zdrowy i pyszny.
1 łyżka miodu fruktozowego lub zwykłego sztucznego
1 łyżka fruktozy lub cukru
1 łyżka margaryny lub masła
1 szklanka płatków- owsianych, kukurydzianych, pszennych, żytnich, otrębów, ziarenek wszelakich, może być gotowe suche musli z pudełka, może być mieszanka wszystkiego po trochu, co jest akurat pod ręką
1/2 szklanki bakalii- suszonych śliwek i moreli lub rodzynki lub wiórki kokosowe lub orzechy itd itp.
ewentualnie szczypta cynamonu lub imbiru
Miód, fruktozę i margarynę roztopić razem w rondelku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo. Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik", zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię i udekorować np. paseczkami czekolady (oczywiscie bez cukru
).
Batoniki są pyszne, bardzo słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier
).

1 łyżka miodu fruktozowego lub zwykłego sztucznego
1 łyżka fruktozy lub cukru
1 łyżka margaryny lub masła
1 szklanka płatków- owsianych, kukurydzianych, pszennych, żytnich, otrębów, ziarenek wszelakich, może być gotowe suche musli z pudełka, może być mieszanka wszystkiego po trochu, co jest akurat pod ręką
1/2 szklanki bakalii- suszonych śliwek i moreli lub rodzynki lub wiórki kokosowe lub orzechy itd itp.
ewentualnie szczypta cynamonu lub imbiru
Miód, fruktozę i margarynę roztopić razem w rondelku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo. Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik", zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię i udekorować np. paseczkami czekolady (oczywiscie bez cukru

Batoniki są pyszne, bardzo słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier
