Country baguttes

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,688
537
113
Rok temu kupiłam sobie Home Baking oczywiście przez to forum ,ale po co komu amerykańska książka jak nie zna angielskiego ,no po co?
gruebel_2.gif

Do tej pory ,,przetłumaczyłam"(bardzo swobodny przekład
rofl.gif
) 1(słownie JEDEN) przepis ,ale te bagietki są albo tak smaczne ,albo mi tak smakują bo ,,moje ":mniam:
To się dzielę
Country baguttes
Poolish
1 szklanka wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdzy (ja daję instant
1 szklanka mąki (u mnie była z Lubelli
Wymieszałam w misce ,włożyłam miskę do cienkiej reklamówki i zostawiłam na 24 godziny(można do 36 godzin)
Chleb
2 łyżki ziarna amarantusa-zalać woda na 10 minut ,odcedzić na sitku
1 1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki gryczanej (mielę kaszę ,lepsza nie palona)
4 1/2-6 szklanek mąki (najczęściej ta Lubella luksusowa oraz 1 szklanka krupczatki)-u mnie tak 5-5 1/2 szklanki mąki wychodzi
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka soli
Do dużej miski wlewam wodę i rozpuszczam w niej Poolish .Dodaję mąkę gryczaną i mieszam łyżką drewnianą .Dodaję 1 szklankę tej krupczatki i mieszam na gładkie ciasto .Wsypuję amarantus,ziarno sezamu ,siemienia ,sól ,mieszam i wsypuję mąkę po 1 szklance aż mieszanka stanie się zbyt twarda by mieszać.
Wtedy wyrzucam ciasto na posypaną mąka stolnicę i wygniatam ,aż ciasto będzie gładkie sprężyste ,ma to trwać ok .7 minut
Wkładam ciasto do posmarowanej oliwą miski ,wkładam do cienkiej reklamówki ,zawiązuję i zostawiam w temp. pokojowej 12 godzin lub na całą noc
Po tym czasie bardzo jestem zdziwiona
icon_eek.gif
,że tak wyrosło z taką małą ilością drożdży.Wykładam na posypany mąka blat czy stolnicę tnę 6 części ,rozpłaszczam na prostokąt i roluję ,ma powstać taki wałeczek ok 35 cm długi Wyrastają w ściereczce
tak z 2 godziny ,przykryte folią
000_0304.jpg
Piekarnik z kamieniem rozgrzewam na 45 minut przed pieczeniem do 220 stopni.
Żyletką tnę bagietki w 2-3 miejscach,Spryskuję ścianki pieca i wkładam ,bagietki ,pieką się 15-20 minut
Studzę trochę na kratce i zjadamy
000_0310.jpg

000_0319.jpg


000_0322.jpg
 

Załączniki

  • 000_0304.jpg
    000_0304.jpg
    871.1 KB · Wyświetleń: 5
  • 000_0310.jpg
    000_0310.jpg
    735.2 KB · Wyświetleń: 5
  • 000_0319.jpg
    000_0319.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 5
  • 000_0322.jpg
    000_0322.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 5

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mmmm...z amarantusem i gryczana...jak tylko uda mi sie upolowac amarantus ( swojego jeszcze nie mam...za rok moze) to z pewnoscia zrobie...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wow!! te bagietki wygladaja wspaniale!! no i w srodku jest to wszystko co lubie
icon_wink.gif
tak wiec jak tylko bede miala troche wolnego (co nastapi po 20 lipca...) to zaraz wyprobuje!! dzieki Margot!!
bussi.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,688
537
113
Koniecznie Bea ,bo pyszne
Po 20 lipca mówisz!!!!To owiele szybciej niz moje ciasto wiśniowe ,tu muszę poczekać aż dziewczynom drzewa wiśniowe urosną
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot, sliczne bulki - takie jak lubie najbardziej. Ta ksiazka jest fajna. Mialam ja kiedys z biblioteki. Jak tylko zrobi sie chlodniej i moj piekarnik bedzie dzialal
icon_sad.gif
Ach!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,688
537
113
Tak książka fajna ,ja ją oglądam(bo śliczne zdjęcia) ,jako ciężarki mi też robi(np jak robię andruty z karmelem) bo ciężka
i ......hi hi wykorzystałam jeden przepis ,ale bagietki sa pyszne i na drugi czy trzeci dzień od pieczenia mało tracą
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538673Tak książka fajna ,ja ją oglądam(bo śliczne zdjęcia) ,jako ciężarki mi też robi(np jak robię andruty z karmelem) bo ciężka
i ......hi hi wykorzystałam jeden przepis ,ale bagietki sa pyszne i na drugi czy trzeci dzień od pieczenia mało tracą
Jesli ci sie cos bardzo podoba, to wklep i sie przetlumaczy ;)
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wiesz co margot, zastanawilam sie nad technika zwijania, mowisz, ze rolujesz...a jakby tak je potraktowac metoda bagietkowa 1-2-3 ???
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0