- Cze 24, 2005
- 16,707
- 552
- 113
Rok temu kupiłam sobie Home Baking oczywiście przez to forum ,ale po co komu amerykańska książka jak nie zna angielskiego ,no po co?
Do tej pory ,,przetłumaczyłam"(bardzo swobodny przekład
) 1(słownie JEDEN) przepis ,ale te bagietki są albo tak smaczne ,albo mi tak smakują bo ,,moje "
To się dzielę
Country baguttes
Poolish
1 szklanka wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdzy (ja daję instant
1 szklanka mąki (u mnie była z Lubelli
Wymieszałam w misce ,włożyłam miskę do cienkiej reklamówki i zostawiłam na 24 godziny(można do 36 godzin)
Chleb
2 łyżki ziarna amarantusa-zalać woda na 10 minut ,odcedzić na sitku
1 1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki gryczanej (mielę kaszę ,lepsza nie palona)
4 1/2-6 szklanek mąki (najczęściej ta Lubella luksusowa oraz 1 szklanka krupczatki)-u mnie tak 5-5 1/2 szklanki mąki wychodzi
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka soli
Do dużej miski wlewam wodę i rozpuszczam w niej Poolish .Dodaję mąkę gryczaną i mieszam łyżką drewnianą .Dodaję 1 szklankę tej krupczatki i mieszam na gładkie ciasto .Wsypuję amarantus,ziarno sezamu ,siemienia ,sól ,mieszam i wsypuję mąkę po 1 szklance aż mieszanka stanie się zbyt twarda by mieszać.
Wtedy wyrzucam ciasto na posypaną mąka stolnicę i wygniatam ,aż ciasto będzie gładkie sprężyste ,ma to trwać ok .7 minut
Wkładam ciasto do posmarowanej oliwą miski ,wkładam do cienkiej reklamówki ,zawiązuję i zostawiam w temp. pokojowej 12 godzin lub na całą noc
Po tym czasie bardzo jestem zdziwiona
,że tak wyrosło z taką małą ilością drożdży.Wykładam na posypany mąka blat czy stolnicę tnę 6 części ,rozpłaszczam na prostokąt i roluję ,ma powstać taki wałeczek ok 35 cm długi Wyrastają w ściereczce
tak z 2 godziny ,przykryte folią
Piekarnik z kamieniem rozgrzewam na 45 minut przed pieczeniem do 220 stopni.
Żyletką tnę bagietki w 2-3 miejscach,Spryskuję ścianki pieca i wkładam ,bagietki ,pieką się 15-20 minut
Studzę trochę na kratce i zjadamy
Do tej pory ,,przetłumaczyłam"(bardzo swobodny przekład
To się dzielę
Country baguttes
Poolish
1 szklanka wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdzy (ja daję instant
1 szklanka mąki (u mnie była z Lubelli
Wymieszałam w misce ,włożyłam miskę do cienkiej reklamówki i zostawiłam na 24 godziny(można do 36 godzin)
Chleb
2 łyżki ziarna amarantusa-zalać woda na 10 minut ,odcedzić na sitku
1 1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki gryczanej (mielę kaszę ,lepsza nie palona)
4 1/2-6 szklanek mąki (najczęściej ta Lubella luksusowa oraz 1 szklanka krupczatki)-u mnie tak 5-5 1/2 szklanki mąki wychodzi
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka soli
Do dużej miski wlewam wodę i rozpuszczam w niej Poolish .Dodaję mąkę gryczaną i mieszam łyżką drewnianą .Dodaję 1 szklankę tej krupczatki i mieszam na gładkie ciasto .Wsypuję amarantus,ziarno sezamu ,siemienia ,sól ,mieszam i wsypuję mąkę po 1 szklance aż mieszanka stanie się zbyt twarda by mieszać.
Wtedy wyrzucam ciasto na posypaną mąka stolnicę i wygniatam ,aż ciasto będzie gładkie sprężyste ,ma to trwać ok .7 minut
Wkładam ciasto do posmarowanej oliwą miski ,wkładam do cienkiej reklamówki ,zawiązuję i zostawiam w temp. pokojowej 12 godzin lub na całą noc
Po tym czasie bardzo jestem zdziwiona
tak z 2 godziny ,przykryte folią
Piekarnik z kamieniem rozgrzewam na 45 minut przed pieczeniem do 220 stopni.
Żyletką tnę bagietki w 2-3 miejscach,Spryskuję ścianki pieca i wkładam ,bagietki ,pieką się 15-20 minut
Studzę trochę na kratce i zjadamy