- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Crema Catalana
500 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 laska cynamonu
Skórka* z ½ pomarańczy
Skórka* z ½ cytryny
4 żółtka
100 g drobnego cukru
20 g skrobi kukurydzianej
Maliny, truskawki lub inne jagody czy owoce do podania
Do garnka wlej mleko, dodaj laskę cynamonu, wanilię, skórkę pomarańczy i cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem 12-15 minut. Po tym czasie odcedź mleko lub po prostu usuń przyprawy.
W większym rondlu trzepaczką wymieszaj żółtka, cukier i skrobię kukurydzianą. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Wlej aromatyzowane mleko, cały czas mieszając.
Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej do foremek lub pucharków i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki, aż krem zastygnie. Podawaj z dowolnymi owocami.
Klasyczne Crema Catalana ma karmelową skorupkę na górze, ale ja tutaj jej nie robiłam

500 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 laska cynamonu
Skórka* z ½ pomarańczy
Skórka* z ½ cytryny
4 żółtka
100 g drobnego cukru
20 g skrobi kukurydzianej
Maliny, truskawki lub inne jagody czy owoce do podania
Do garnka wlej mleko, dodaj laskę cynamonu, wanilię, skórkę pomarańczy i cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem 12-15 minut. Po tym czasie odcedź mleko lub po prostu usuń przyprawy.
W większym rondlu trzepaczką wymieszaj żółtka, cukier i skrobię kukurydzianą. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Wlej aromatyzowane mleko, cały czas mieszając.
Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej do foremek lub pucharków i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki, aż krem zastygnie. Podawaj z dowolnymi owocami.
Klasyczne Crema Catalana ma karmelową skorupkę na górze, ale ja tutaj jej nie robiłam
