Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Croissanty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 937493" data-attributes="member: 8429"><p>[ATTACH=full]48888[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'">Croissanty aromatyzowane</span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"></span></p><p>Źródło przepisu: <a href="http://aniceecannella.blogspot.com/2010/01/croissant-atto-ii.html" target="_blank">http://aniceecannella.blogspot.com/2010/01...nt-atto-ii.html</a></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>275 g mąki manitoba</p><p>275 g mąki 00</p><p>15 g świeżych drożdży</p><p>10 g soli</p><p>90 g cukru</p><p>1 żółtko</p><p>170 g wody</p><p>115 / 125 g mleka</p><p>30 g masła</p><p></p><p>tarta skórka z jednej pomarańczy lub cytryny,</p><p>1 łyżka rumu,</p><p>1 łyżeczka ekstraktu waniliowego</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p>290 g masła,</p><p>1 jajko do smarowania</p><p></p><p>Przygotować poolish w 170 g wody rozpuścić drożdże i dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.</p><p>Do przygotowanego rozczynu dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać. Ciągle wyrabiając ciasto dodawać kolejno żółtko, połowę cukru, trochę mąki i pozostałą połowę cukru. Kontynuując wyrabianie dodawać pozostałą mąką na przemian z mlekiem, pod koniec dodać sól. Kiedy ciasto będzie już elastyczne i błyszczące dodać skórkę pomarańczową, rum, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Jeszcze raz dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki, temp 4-5st.C</p><p>Ciasto wyrabiałam ręcznie i zajęło mi to ok. 30 min.</p><p>Na 10 min przed wyjęciem ciasta z lodówki należy rozwałkować masło ( ułatwiając to sobie przy pomocy folii spożywczej) na prostokąt o wym. 26x20 cm. Masło nie może być twarde, można je wcześniej trochę powygniatać w dłoniach, żeby miało konsystencję plasteliny.</p><p>Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x22 cm.</p><p>Masło ułożyć na cieście, złożyć na trzy, schłodzić przez 10 min i ponownie rozwałkować, złożyć na trzy i schłodzić przez 40 min Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze dwa razy. Cały ten proces dokładniej opisałam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30223" target="_blank">tutaj</a>.</p><p></p><p>Po ostatnim chłodzeniu ciasto rozwałkować na długi, wąski prostokąt o grubość 7 mm. Pociąć na trójkąty o podstawie 9 cm i wysokości ok.15 cm, zrobić nacięcie na środku podstawy ok. 1 cm. Uformować rogale i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.</p><p>Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz i 45 min</p><p>Wyrośnięte posmarować jajkiem i piec w 220st.C przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 8 min lub do momentu kiedy rogale będą miały ładny złoty kolor. </p><p>Upieczone posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>Przy tych rogalach jest też informacja, że po uformowaniu można je zamrozić. Jeżeli zechcemy je upiec to wystarczy wyjąć je 6 godzin wcześniej i postępować jak wyżej.</p><p></p><p>[ATTACH=full]48889[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 937493, member: 8429"] [ATTACH=full]48888[/ATTACH] [FONT=Arial Black]Croissanty aromatyzowane [/FONT] Źródło przepisu: [URL="http://aniceecannella.blogspot.com/2010/01/croissant-atto-ii.html"]http://aniceecannella.blogspot.com/2010/01...nt-atto-ii.html[/URL] Składniki: 275 g mąki manitoba 275 g mąki 00 15 g świeżych drożdży 10 g soli 90 g cukru 1 żółtko 170 g wody 115 / 125 g mleka 30 g masła tarta skórka z jednej pomarańczy lub cytryny, 1 łyżka rumu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 290 g masła, 1 jajko do smarowania Przygotować poolish w 170 g wody rozpuścić drożdże i dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Do przygotowanego rozczynu dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać. Ciągle wyrabiając ciasto dodawać kolejno żółtko, połowę cukru, trochę mąki i pozostałą połowę cukru. Kontynuując wyrabianie dodawać pozostałą mąką na przemian z mlekiem, pod koniec dodać sól. Kiedy ciasto będzie już elastyczne i błyszczące dodać skórkę pomarańczową, rum, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Jeszcze raz dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki, temp 4-5st.C Ciasto wyrabiałam ręcznie i zajęło mi to ok. 30 min. Na 10 min przed wyjęciem ciasta z lodówki należy rozwałkować masło ( ułatwiając to sobie przy pomocy folii spożywczej) na prostokąt o wym. 26x20 cm. Masło nie może być twarde, można je wcześniej trochę powygniatać w dłoniach, żeby miało konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x22 cm. Masło ułożyć na cieście, złożyć na trzy, schłodzić przez 10 min i ponownie rozwałkować, złożyć na trzy i schłodzić przez 40 min Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze dwa razy. Cały ten proces dokładniej opisałam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30223"]tutaj[/URL]. Po ostatnim chłodzeniu ciasto rozwałkować na długi, wąski prostokąt o grubość 7 mm. Pociąć na trójkąty o podstawie 9 cm i wysokości ok.15 cm, zrobić nacięcie na środku podstawy ok. 1 cm. Uformować rogale i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz i 45 min Wyrośnięte posmarować jajkiem i piec w 220st.C przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 8 min lub do momentu kiedy rogale będą miały ładny złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem. Przy tych rogalach jest też informacja, że po uformowaniu można je zamrozić. Jeżeli zechcemy je upiec to wystarczy wyjąć je 6 godzin wcześniej i postępować jak wyżej. [ATTACH=full]48889[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Croissanty
Top
Bottom