no to podaje jeden z ulubionych (tlumaczenie dzieki linn, daaawno temu {no moze nie tak dawano])
Grzanki z toskańską pastą wątróbkowa/Crostini di Fegatini
Składniki:
60 g masła
20 dag wątróbka z kurczaka -- może być nieco więcej, nawet 30
1/2 kubka bulion drobiowy
4 szt. anchois
1. Watróbki obsmazyć w 40 g masła, kiedy nabiorą złotego koloru podlać rosołem
i dusic przez ok. 15 minut. Popieprzyć
2. Zmiksowac z anchois. Ponownie wrzucić na patelnie z resztą (20g) masła. Podgrzac,
podgrzanym "paszetem" smarować chleb.
To ogólna baza, wyśmienicie paasuje do tego szałwia i co jakiś czas pojawia się w przpeisach. Rownie dobrze można wcześniej podsmażyć odrobinę czosnku.
Warto podląć wątróbki, przed ddoaniem rosołu - białym wytrawnym winem.
Opcjonalnie miksować również kaparami
Grzanki z toskańską pastą wątróbkowa/Crostini di Fegatini
Składniki:
60 g masła
20 dag wątróbka z kurczaka -- może być nieco więcej, nawet 30
1/2 kubka bulion drobiowy
4 szt. anchois
1. Watróbki obsmazyć w 40 g masła, kiedy nabiorą złotego koloru podlać rosołem
i dusic przez ok. 15 minut. Popieprzyć
2. Zmiksowac z anchois. Ponownie wrzucić na patelnie z resztą (20g) masła. Podgrzac,
podgrzanym "paszetem" smarować chleb.
To ogólna baza, wyśmienicie paasuje do tego szałwia i co jakiś czas pojawia się w przpeisach. Rownie dobrze można wcześniej podsmażyć odrobinę czosnku.
Warto podląć wątróbki, przed ddoaniem rosołu - białym wytrawnym winem.
Opcjonalnie miksować również kaparami