Crostini di Fegatini

giezik

Member
Lis 28, 2004
14
0
0
no to podaje jeden z ulubionych (tlumaczenie dzieki linn, daaawno temu {no moze nie tak dawano])
Grzanki z toskańską pastą wątróbkowa/Crostini di Fegatini
Składniki:
60 g masła
20 dag wątróbka z kurczaka -- może być nieco więcej, nawet 30
1/2 kubka bulion drobiowy
4 szt. anchois

1. Watróbki obsmazyć w 40 g masła, kiedy nabiorą złotego koloru podlać rosołem
i dusic przez ok. 15 minut. Popieprzyć
2. Zmiksowac z anchois. Ponownie wrzucić na patelnie z resztą (20g) masła. Podgrzac,
podgrzanym "paszetem" smarować chleb.
To ogólna baza, wyśmienicie paasuje do tego szałwia i co jakiś czas pojawia się w przpeisach. Rownie dobrze można wcześniej podsmażyć odrobinę czosnku.
Warto podląć wątróbki, przed ddoaniem rosołu - białym wytrawnym winem.
Opcjonalnie miksować również kaparami
 

giezik

Member
Lis 28, 2004
14
0
0
A co powiesz na taki przepis? ;)
http://cincin.cc/index.php?showtopic=1733

MzM
no tam jest w pasztetach a tu we włoszczyznach
icon_smile.gif

Intencje podobne, ja jeszcze czasem szławie dodaje (a cały pomysł na to wziąl sie po lekturze Pod słoncem Toskanii)

aha no i zauważylem (ze slyszenia) ze ostatnio bywa w knajpach w Warszawie. Ciekawe czy za te skądinąd tanią przystaweczkę, tną jak za zboże
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Pewnie jeśli w menu jest napisane "crostini con fegatini" - tną.
Jak jest napisane "grzanki z pasztetem z wątróbek cioci Basi" - trochę mniej... ;)

MzM
 

giezik

Member
Lis 28, 2004
14
0
0
Pewnie jeśli w menu jest napisane "crostini con fegatini" - tną.
Jak jest napisane "grzanki z pasztetem z wątróbek cioci Basi" - trochę mniej... ;)

MzM
no ja na miejscu cioci Basi bym sie obraził. Biedaczka musiał troche cierpieć
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy