- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Zwienczenie poszukiwan inspirowane tegorocznym Swietem Dziekczynienia znalazlam u organizacji The Distinguished Restaurants of North America. Oczywiscie musialam zrobic inaczej. Troche zdrowiej, troche "na swoj smak".
1 szkl maki razowej
1 szkl brazowego cukru
3/4 szkl platkow owsianych (zwyklych, grubych, prasowanych tylko, nie mielonych)
180-200g masla
Zamieszac sypkie, wrzucic kawalki zimnego masla, posiekac, zagniesc, odstawic do lodowki.
5 dojrzalych, soczystych gruszek
3/4 szkl swiezych zurawin
2 lyzki miodu
2 lyzki maki
1/2 lyzeczki ziela angielskiego w proszku
1/4 lyzeczki imbiru
Mozna tez dac cynamon, ktory jednak przestal mnie rajcowac w owocowych ciastach jesiennych. Przypuszczam - zbyt czesto.
Gruszki obrac i pokroic w gruba kostke. Wymieszac z zurawinami i miodem. Przyprawy wymieszc z maka, oproszyc owoce wylozone w duzej formie (22X33 minimum) delikatnie wymieszac, przykryc kruszonka i piec w temp 170C (350F) 45-60min.
Zurawiny daja tzw twist - podkrecaja smak.
Ich cierpkosc swietnie przelamuje nude przeslodkich gruszek i slodkiej kruszonki. Z braku swiezych czy mrozonych probowalam dodac sos zurawinowy, ale to nie to - nastepuje potop. Mozna sprobowac suszonych, dodajac 2 lyzki soku z cytryny do owocow.
Troszki przypalone, bo odgrzewane.
1 szkl maki razowej
1 szkl brazowego cukru
3/4 szkl platkow owsianych (zwyklych, grubych, prasowanych tylko, nie mielonych)
180-200g masla
Zamieszac sypkie, wrzucic kawalki zimnego masla, posiekac, zagniesc, odstawic do lodowki.
5 dojrzalych, soczystych gruszek
3/4 szkl swiezych zurawin
2 lyzki miodu
2 lyzki maki
1/2 lyzeczki ziela angielskiego w proszku
1/4 lyzeczki imbiru
Mozna tez dac cynamon, ktory jednak przestal mnie rajcowac w owocowych ciastach jesiennych. Przypuszczam - zbyt czesto.
Gruszki obrac i pokroic w gruba kostke. Wymieszac z zurawinami i miodem. Przyprawy wymieszc z maka, oproszyc owoce wylozone w duzej formie (22X33 minimum) delikatnie wymieszac, przykryc kruszonka i piec w temp 170C (350F) 45-60min.
Zurawiny daja tzw twist - podkrecaja smak.
Ich cierpkosc swietnie przelamuje nude przeslodkich gruszek i slodkiej kruszonki. Z braku swiezych czy mrozonych probowalam dodac sos zurawinowy, ale to nie to - nastepuje potop. Mozna sprobowac suszonych, dodajac 2 lyzki soku z cytryny do owocow.

Troszki przypalone, bo odgrzewane.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: