Cukier cytrynowy i pomarańczowy

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Wykonanie jest banalnie proste, a wygoda w używaniu duża. Nie będę podawała dokładnej ilości składników, ponieważ każdy może zrobić ile chce.

Cytryny i pomarańcze przed obraniem dokładnie umyć i osuszyć. Następnie otrzeć skórkę na drobnej tarce, cienko, tylko samą żółtą względnie pomarańczową. Otartą skórkę zmieszać z cukrem (drobny kryształ) w proporcji 1 łyżeczka otartej skórki na 5 łyżeczek cukru. Nakładać do małych słoiczków i dobrze ubić. Przechowywać w bardzo szczelnie zamkniętych słoiczkach w ciemnym miejscu. Świetny, niezastąpiony dodatek do wielu ciast, zwłaszcza ciasteczek kruchych, którym nadaje osobistą "ciepłą" nutę. Wymaga, przy znakomitym efekcie, znacznie mniej zachodu niż smażenie skórek.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Albo migdałowy:
Płatki migdałowe kupione w sklepie przesypać drobnym cukrem, zakręcić słoiczek i odstawić na minimum tydzien, wstrząsając co jakiś czas. Im dłużej postoi tym bardziej "przejdzie" migdałową nutą.
Ja go używam do różnych ciast ale głównie do sernika.

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
ja od paru lat robie cukier cytrynowy i pomaranczowy glownie przed Bozym Narodzeniem
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy