- Sty 3, 2009
- 27,668
- 1,944
- 113
Cukinia marynowana
Proporcje kompletnie na oko.
Cukinię pokroić w ukośne plastry grubości około 1/2 cm, posolić, odstawić na jakieś pół godziny. Gdy cukinia się spoci, osuszyć ją papierowym ręcznikiem i usmażyć na patelni grillowej albo upiec (u mnie około 6-8 min w 200 st C, grzanie z góry). Jak wystygną, zalać marynatą (pilnując, żeby wszystkie plastry dobrze się nią pokryły) i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Marynata:
-oliwa
-sok z cytryny
-sól
-zgnieciony czosnek
-opcjonalnie: olej z orzechów włoskich (odrobina) i musztarda
Wszystko dobrze wymieszać i gotowe.
Proporcje kompletnie na oko.
Cukinię pokroić w ukośne plastry grubości około 1/2 cm, posolić, odstawić na jakieś pół godziny. Gdy cukinia się spoci, osuszyć ją papierowym ręcznikiem i usmażyć na patelni grillowej albo upiec (u mnie około 6-8 min w 200 st C, grzanie z góry). Jak wystygną, zalać marynatą (pilnując, żeby wszystkie plastry dobrze się nią pokryły) i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Marynata:
-oliwa
-sok z cytryny
-sól
-zgnieciony czosnek
-opcjonalnie: olej z orzechów włoskich (odrobina) i musztarda
Wszystko dobrze wymieszać i gotowe.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: