- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
2 duże cukinie
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
5 pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
2 pikantne papryczki
świeże zioła (u mnie: tymianek, oregano)
0.5 szklanki ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
Ryż gotujemy na sypko. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę bez usuwania pestek. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Zioła i papryczki drobno siekamy. Fasolę odsączamy. Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy pestki i solimy wnętrze. Odstawiamy na 20 minut wydrążeniem do dołu, po czym dokładnie płuczemy i osuszamy.
Cebulę z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie mieszamy z ryżem, papryką, fasolą i pomidorami. Następnie całość mieszamy z posiekanymi ziołami i papryczkami. Tak otrzymanym farszem nadziewamy cukiniowe łódeczki. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:

2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
5 pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
2 pikantne papryczki
świeże zioła (u mnie: tymianek, oregano)
0.5 szklanki ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
Ryż gotujemy na sypko. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę bez usuwania pestek. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Zioła i papryczki drobno siekamy. Fasolę odsączamy. Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy pestki i solimy wnętrze. Odstawiamy na 20 minut wydrążeniem do dołu, po czym dokładnie płuczemy i osuszamy.
Cebulę z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie mieszamy z ryżem, papryką, fasolą i pomidorami. Następnie całość mieszamy z posiekanymi ziołami i papryczkami. Tak otrzymanym farszem nadziewamy cukiniowe łódeczki. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Przed upieczeniem:

Po upieczeniu:
