- Sty 3, 2009
- 27,839
- 2,184
- 113
Jedno z tych dań, które w zasadzie robią się same.
Na jedną porcję:
250 g cukinii startej na średnich oczkach lub na zapałki
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
100 g ryżu basmati
łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
sól
pieprz
pul biber lub inna ostra papryka
sumak (opcjonalnie)
30 g parmezanu, startego
Piekarnik rozgrzać do 180 C. W tym czasie na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, po minucie cukinię. Jak ta ostatnia nieco zwiędnie i się spoci dodać ryż i pozostałe składniki poza serem. Dusić jeszcze chwilę, zdjąć z ognia, dodać połowę sera, przełożyć do naczynia do zapiekania (moje ma wymiary 17X17). Zalać wrzącą wodą (można bulionem), ja daję mniej więcej pół kubka, tak żeby masa była niemal przykryta płynem. Przykryć folią aluminiową i siup do piekarnika. Po 25 min sprawdzić, czy nie trzeba dodać wody i czy ryż już jest gotowy. Jeśli już jest dobry to posypać resztą sera i piec chwilę bez folii aż ser się roztopi i przyrumieni.
Na motywach tego przepisu: https://smittenkitchen.com/2015/09/zucchini...-cheese-gratin/
Na jedną porcję:
250 g cukinii startej na średnich oczkach lub na zapałki
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
100 g ryżu basmati
łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
sól
pieprz
pul biber lub inna ostra papryka
sumak (opcjonalnie)
30 g parmezanu, startego
Piekarnik rozgrzać do 180 C. W tym czasie na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, po minucie cukinię. Jak ta ostatnia nieco zwiędnie i się spoci dodać ryż i pozostałe składniki poza serem. Dusić jeszcze chwilę, zdjąć z ognia, dodać połowę sera, przełożyć do naczynia do zapiekania (moje ma wymiary 17X17). Zalać wrzącą wodą (można bulionem), ja daję mniej więcej pół kubka, tak żeby masa była niemal przykryta płynem. Przykryć folią aluminiową i siup do piekarnika. Po 25 min sprawdzić, czy nie trzeba dodać wody i czy ryż już jest gotowy. Jeśli już jest dobry to posypać resztą sera i piec chwilę bez folii aż ser się roztopi i przyrumieni.
Na motywach tego przepisu: https://smittenkitchen.com/2015/09/zucchini...-cheese-gratin/
Ostatnią edycję dokonał moderator: