Cukinie marynowane z miodem

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
Marynowane cukinie.... jedne z wielu-wielu.... :lol:
natchnieniem sluzyl przepis z kuking.net

c87dfda7a2bb.jpg


4 nieduze cukinie
0.5 szk. oleju
0.5 lyzecki soli
2 lyzki miodu
0,5 szk. octu winnego, bialego
czosnek.... duzo... b. duzo:)))))))
kawaleczek chili
szczypta suszonego rozmarynu

Cukinie pokrajac w paseczki, czosnek poczyscic, wybrac srodeczki. Chili drobno pokrajac. Skladniki marynaty dobrze wymieszac w zamkniętym sloiczku. Marynatą zalac cukinie i odstawic do zimnego miejsca na noc.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Ja cukinie pod każdą postacia pożeram, więc na widok tej na fotce już dostaję ślinotoku. :lol:

Ile one powinny postać w tej zalewie, żeby zdąrzyły się przegryźć? Ta jedna noc wystarczy?
 

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
Małgoś.dz.
Wystarczy... proszą tylko o jedną noc.... :lol: Potem mozna przechowywac dluzej, ale u mnie się nie dalo :lol: :lol: :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
u mnie tez! musze zrobic!
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Ja chciałam powiedzieć, ze zrobiłam cukinię i po prostu rozpływam się w zachwycie. Jest absolutnie G E N I A L N A !
Przygotowałam wczoraj, a dzisiaj rano chciałam tylko odrobinkę popróbować jak wyszło... no i pożarłam ogromną ilość.
Dobrze, że dzisiaj żadnych wyjść nie miałam zaplanowanych, bo byłoby...czosnkowo. :mrgreen:

Tę zalewę, która mi została chyba można z powodzeniem jeszcze raz zużyć?


Elka, a pomidory w jakiej postaci dajesz? W całości, czy kroisz? No i czy nie puszczają zbyt mocno soku?
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Czy zalać marynatą gorącą? Czy zimną? Bo ja bym chciała toto dłuzej przechować... I myślę nad zamknięciem.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Haloooo... powiedzcie szybko, bo ja mam pół godziny i potem wyjeżdżam, a chcę zrobić przed wyjazdem
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Lis, w Lidlu dostałam małe cukinie.

mozna tez na kanapke, pysznosci
O i ja też jadłam na kanapce, a właściwie na chrupkim żytnim pieczywku.
Ranyyy, jakie to było dobre. Opanować się nie mogłam, zeby nie jeść jeszcze i jeszcze... :lol:

A godzinę temu przygotowałam nową porcję. :mrgreen: Tym razem dorzuciłam jeszcze pomidory (na wszelki wypadek pozbawiłam pestek i galaretki).
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Zrobiłam dwa słoiczki z cukinią i jeden z pomidorami. Dwa zostały w domu, w lodówce, mam nadzieję, że przez tydzień nic im się nie stanie...? Jeden zabrałam, jutro spróbujemy
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Znalazłam nieduże cukinie i chciałam rozpocząc proces produkcji, ale okazało się, że z octów posiadam tylko balsamiczny i spirytusowy, a o kawałeczku chilli to w ogóle mogę zapomnieć, bo w domu pałęta się tylko mielone. Jutro zakupów ciąg dalszy.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Ja robiłam bez chili, bo nie przepadam...
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
:lol: :lol: :lol: