Przepis z dodatku GW "Lato w słoiku" ( na życzenie Ilonki
Cukinie w syropie
3 kg młodych cukinii
1,5 l wody
4 łyżeczki kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru
3 małe laski cynamonu
3 łyżeczki goździków
Cukinie umyć i odciąć twarde końcówki, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w szerokie paski, wrzucić do wielkiego garnka i zalać zimna wodą z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny - najlepiej na całą noc.
cukinie przełożyć do słoików, a wodę z ich moczenia zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami. Włożyć cukinie do słoików i zalać gorącą zaprawą. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.

Cukinie w syropie
3 kg młodych cukinii
1,5 l wody
4 łyżeczki kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru
3 małe laski cynamonu
3 łyżeczki goździków
Cukinie umyć i odciąć twarde końcówki, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w szerokie paski, wrzucić do wielkiego garnka i zalać zimna wodą z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny - najlepiej na całą noc.
cukinie przełożyć do słoików, a wodę z ich moczenia zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami. Włożyć cukinie do słoików i zalać gorącą zaprawą. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.