- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Zdjęcie mało ciekawe, ale produkt przepyszny. Znalezione gdzieś w sieci i trochę przerobione.
750 g obranych, oczyszczonych i pokrojonych jabłek (najlepiej winnych, miałam antonówki)
Sok z 1 cytryny
Niepełna szklanka cukru (dałam połowę muscovado)
2 ubite jajka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
100 g masła
Pół łyżeczki cynamonu
Jabłka rozgotować z sokiem z cytryny i odrobiną wody na papkę. Przetrzeć przez sito.
Przełożyć jabłka na powrót do garnka, dodać cukier i masło do rozpuszczenia. Dodać dwa jajka ubite z mąką kukurydzianą. Podgrzewać wszystko razem najlepiej w kąpieli parowej, aż zgęstnieje. Przekładać do słoików i przechowywać w lodówce. Wyszło mi ok. 750 ml curdu (w międzyczasie trochę zeżarłam).
Zamiast cynamonu można dodać imbiru. Kwestia gustu.
Ach ten aksamitny smak.....
750 g obranych, oczyszczonych i pokrojonych jabłek (najlepiej winnych, miałam antonówki)
Sok z 1 cytryny
Niepełna szklanka cukru (dałam połowę muscovado)
2 ubite jajka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
100 g masła
Pół łyżeczki cynamonu
Jabłka rozgotować z sokiem z cytryny i odrobiną wody na papkę. Przetrzeć przez sito.
Przełożyć jabłka na powrót do garnka, dodać cukier i masło do rozpuszczenia. Dodać dwa jajka ubite z mąką kukurydzianą. Podgrzewać wszystko razem najlepiej w kąpieli parowej, aż zgęstnieje. Przekładać do słoików i przechowywać w lodówce. Wyszło mi ok. 750 ml curdu (w międzyczasie trochę zeżarłam).
Zamiast cynamonu można dodać imbiru. Kwestia gustu.
Ach ten aksamitny smak.....
Ostatnią edycję dokonał moderator: