Curd jabłkowo-cynamonowy

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Zdjęcie mało ciekawe, ale produkt przepyszny. Znalezione gdzieś w sieci i trochę przerobione.

P1090295.JPG


750 g obranych, oczyszczonych i pokrojonych jabłek (najlepiej winnych, miałam antonówki)
Sok z 1 cytryny
Niepełna szklanka cukru (dałam połowę muscovado)
2 ubite jajka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
100 g masła
Pół łyżeczki cynamonu

Jabłka rozgotować z sokiem z cytryny i odrobiną wody na papkę. Przetrzeć przez sito.
Przełożyć jabłka na powrót do garnka, dodać cukier i masło do rozpuszczenia. Dodać dwa jajka ubite z mąką kukurydzianą. Podgrzewać wszystko razem najlepiej w kąpieli parowej, aż zgęstnieje. Przekładać do słoików i przechowywać w lodówce. Wyszło mi ok. 750 ml curdu (w międzyczasie trochę zeżarłam).
Zamiast cynamonu można dodać imbiru. Kwestia gustu.

Ach ten aksamitny smak.....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Boże oślepłam. Zobaczyłam Cud jabłkowo - cynamonowy. Cudów mi się zachciewa a do Częstochowy na piechotę to nie było komu iść....
cluebat.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy