Curry indyjskie Rogan Josh

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Przepis pochodzi z dawnego forum Galeria Potraw. Niestety link jest nieaktualny.
Wpiszę tak jak ja mam to skopiowane.

Rogan Josh z indyka.jpg
składniki dla ok. 2 osób:

400 g jagnięciny np. łopatki
150 g pomidorów z puszki
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka klarowanego masła
2 szalotki
1,5 ząbka czosnku
2 duże łyżki przecieru warzywnego
1/2 łyżki startego imbiru
1 mała papryczka chilli
po ½ łyżki ziaren kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy
1 łyżka garam masala
3-4 goździki
1/2 łyżeczki soli
¾ łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ziaren kardamonu
1-2 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry
płatki migdałów do podania

Jagnięcinę pokroić na małe kawałki i odstawić. Sypkie przyprawy przyprażyć lekko na patelni, ostudzić, a potem rozgnieść w moździerzu na pył. Rozgrzać wok z klarowanym i dodać pokrojone na ćwiartki szalotki, drobno pokrojone chilli, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, dodać przygotowane wcześniej przyprawy i dalej smażyć, kilka minut. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać do woka pomidory, połowę kokosowego mleczka i zagotować. Dodać mięso, sól, cukier i gotować pod przykryciem ok. godziny aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę dodać resztę kokosowego mleka i gotować jeszcze parę minut aż trochę zgęstnieje. Dodać świeżą, posiekaną kolendrę, posypać prażonymi migdałami i od razu podawać, najlepiej z ryżem basmati.

Moje uwagi:
- z braku jagnięciny robię z mięsa z udźca indyka
- pomijam przecier warzywny, bo nie wiem o jaki chodzi
- nie rozgniatam ziaren przypraw tylko używam mielonych
- oczywiście zamiast tylu różnych przypraw można użyć gotową przyprawę Rogan Josh
 
Ostatnia edycja:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy