- Lis 13, 2005
- 9,187
- 2,741
- 113
Przepis pochodzi z dawnego forum Galeria Potraw. Niestety link jest nieaktualny.
Wpiszę tak jak ja mam to skopiowane.
składniki dla ok. 2 osób:
400 g jagnięciny np. łopatki
150 g pomidorów z puszki
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka klarowanego masła
2 szalotki
1,5 ząbka czosnku
2 duże łyżki przecieru warzywnego
1/2 łyżki startego imbiru
1 mała papryczka chilli
po ½ łyżki ziaren kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy
1 łyżka garam masala
3-4 goździki
1/2 łyżeczki soli
¾ łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ziaren kardamonu
1-2 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry
płatki migdałów do podania
Jagnięcinę pokroić na małe kawałki i odstawić. Sypkie przyprawy przyprażyć lekko na patelni, ostudzić, a potem rozgnieść w moździerzu na pył. Rozgrzać wok z klarowanym i dodać pokrojone na ćwiartki szalotki, drobno pokrojone chilli, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, dodać przygotowane wcześniej przyprawy i dalej smażyć, kilka minut. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać do woka pomidory, połowę kokosowego mleczka i zagotować. Dodać mięso, sól, cukier i gotować pod przykryciem ok. godziny aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę dodać resztę kokosowego mleka i gotować jeszcze parę minut aż trochę zgęstnieje. Dodać świeżą, posiekaną kolendrę, posypać prażonymi migdałami i od razu podawać, najlepiej z ryżem basmati.
Moje uwagi:
- z braku jagnięciny robię z mięsa z udźca indyka
- pomijam przecier warzywny, bo nie wiem o jaki chodzi
- nie rozgniatam ziaren przypraw tylko używam mielonych
- oczywiście zamiast tylu różnych przypraw można użyć gotową przyprawę Rogan Josh
Wpiszę tak jak ja mam to skopiowane.

składniki dla ok. 2 osób:
400 g jagnięciny np. łopatki
150 g pomidorów z puszki
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka klarowanego masła
2 szalotki
1,5 ząbka czosnku
2 duże łyżki przecieru warzywnego
1/2 łyżki startego imbiru
1 mała papryczka chilli
po ½ łyżki ziaren kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy
1 łyżka garam masala
3-4 goździki
1/2 łyżeczki soli
¾ łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ziaren kardamonu
1-2 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry
płatki migdałów do podania
Jagnięcinę pokroić na małe kawałki i odstawić. Sypkie przyprawy przyprażyć lekko na patelni, ostudzić, a potem rozgnieść w moździerzu na pył. Rozgrzać wok z klarowanym i dodać pokrojone na ćwiartki szalotki, drobno pokrojone chilli, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, dodać przygotowane wcześniej przyprawy i dalej smażyć, kilka minut. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać do woka pomidory, połowę kokosowego mleczka i zagotować. Dodać mięso, sól, cukier i gotować pod przykryciem ok. godziny aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę dodać resztę kokosowego mleka i gotować jeszcze parę minut aż trochę zgęstnieje. Dodać świeżą, posiekaną kolendrę, posypać prażonymi migdałami i od razu podawać, najlepiej z ryżem basmati.
Moje uwagi:
- z braku jagnięciny robię z mięsa z udźca indyka
- pomijam przecier warzywny, bo nie wiem o jaki chodzi
- nie rozgniatam ziaren przypraw tylko używam mielonych
- oczywiście zamiast tylu różnych przypraw można użyć gotową przyprawę Rogan Josh
Ostatnia edycja: