Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry jagnięce*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 776061" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam je z książki &quot;Kuchnia indyjska&quot;, kiedy to w supermarkecie kupiłam kawałek bardzo ładnej jagnięciny.</p><p>Zrobiłam z połowy porcji, bo z całej to dla mnie za dużo, ale podam przepis na pełną porcję dla całej rodziny.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35092[/ATTACH]</p><p></p><p>Zdjęcie zostało zrobione &quot;na gorąco&quot;, bo akurat , kiedy curry się gotowało, odwiedził mnie niespodziewanie ktoś z aparatem. No i skorzystałam. Do przepisu wprowadziłam też pewną modyfikację, ale o tym już na bieżąco.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg chudego mięsa jagnięcego z kością lub bez (ja brałam bez kości)</p><p>7 łyżek jogurtu</p><p>7,5 dkg migdałów</p><p>2 łyżeczki przyprawy garam masala</p><p>2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego</p><p>2 łyżeczki świeżego czosnku, zmiażdżonego</p><p>1,5 łyżeczki chili w proszku (na całą porcję zmniejszyłam do 1 łyżeczki)</p><p>1,5 łyżeczki soli</p><p>300 ml oleju (zmniejszyłam ilość oleju na całą porcję o połowę)</p><p>3 cebule, drobno posiekane</p><p>4 owoce zielonego kardamonu</p><p>2 listki laurowe</p><p>3 zielone chilli, posiekane (ja wzięłam pół, bez pestek)</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p>40 dkg pomidorów posiekanych (ja brałam 40 dkg puszkę)</p><p>300 ml wody</p><p>świeże listki kolendry, posiekane</p><p></p><p>Mięso pokroiłam w niewielką, równą kostkę. W dużej misce połączyłam jogurt, migdały, garam masala, imbir, czosnek, sproszkowaną chili i sól. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim na złoty kolor cebulę wraz z kardamonem i listkami laurowymi. Do cebuli dodałam mięso i wymieszane z jogurtem przyprawy. Smażyłam, ciągle mieszając, jakieś 3 - 5 minut. Dodałam ćwierć posiekanego strączka chili bez pestek (reszta póżniej) i tutaj uwaga dla amatorów dań &quot;piekielnych&quot; - w tym miejscu dodaje się według przepisu 2 strączki ( z trzech) chilli. Dorzuciłam pomidory z puszki, wlałam sok z cytryny i smażyłam wszystko jeszcze 5 minut, ciągle mieszając. Dolałam wodę, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 45 minut. W oryginałnym przepisie jest nieco krócej (35 - 40 minut), ale mnie mięso wydawało się jeszcze nie dość miękkie. Póżniej włożyłam następną posiekaną ćwiartkę chilli bez pestek ( w oryginalnym przepisie jest dodany cały strąk chilli), posiekaną kolendrę, dosyć oszczędnie, bo ciągle nie mogę przekonać się do tego smaku i mieszając gotowałam, czekając aż sos zgęstnieje. Ponieważ mięso było już miękkie, odkryłam naczynie , zwiększyłam ogień i odparowałam sos do żądanej gęstości. Mnie curry smakuje najbardziej nastepnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą i &quot;przegryzą&quot;, więc mam dzisiaj na obiad z ryżem ugotowanym na sypko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 776061, member: 10341"] Robiłam je z książki "Kuchnia indyjska", kiedy to w supermarkecie kupiłam kawałek bardzo ładnej jagnięciny. Zrobiłam z połowy porcji, bo z całej to dla mnie za dużo, ale podam przepis na pełną porcję dla całej rodziny. [ATTACH=full]35092[/ATTACH] Zdjęcie zostało zrobione "na gorąco", bo akurat , kiedy curry się gotowało, odwiedził mnie niespodziewanie ktoś z aparatem. No i skorzystałam. Do przepisu wprowadziłam też pewną modyfikację, ale o tym już na bieżąco. [B]Składniki [/B]1 kg chudego mięsa jagnięcego z kością lub bez (ja brałam bez kości) 7 łyżek jogurtu 7,5 dkg migdałów 2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego 2 łyżeczki świeżego czosnku, zmiażdżonego 1,5 łyżeczki chili w proszku (na całą porcję zmniejszyłam do 1 łyżeczki) 1,5 łyżeczki soli 300 ml oleju (zmniejszyłam ilość oleju na całą porcję o połowę) 3 cebule, drobno posiekane 4 owoce zielonego kardamonu 2 listki laurowe 3 zielone chilli, posiekane (ja wzięłam pół, bez pestek) 2 łyżki soku z cytryny 40 dkg pomidorów posiekanych (ja brałam 40 dkg puszkę) 300 ml wody świeże listki kolendry, posiekane Mięso pokroiłam w niewielką, równą kostkę. W dużej misce połączyłam jogurt, migdały, garam masala, imbir, czosnek, sproszkowaną chili i sól. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim na złoty kolor cebulę wraz z kardamonem i listkami laurowymi. Do cebuli dodałam mięso i wymieszane z jogurtem przyprawy. Smażyłam, ciągle mieszając, jakieś 3 - 5 minut. Dodałam ćwierć posiekanego strączka chili bez pestek (reszta póżniej) i tutaj uwaga dla amatorów dań "piekielnych" - w tym miejscu dodaje się według przepisu 2 strączki ( z trzech) chilli. Dorzuciłam pomidory z puszki, wlałam sok z cytryny i smażyłam wszystko jeszcze 5 minut, ciągle mieszając. Dolałam wodę, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 45 minut. W oryginałnym przepisie jest nieco krócej (35 - 40 minut), ale mnie mięso wydawało się jeszcze nie dość miękkie. Póżniej włożyłam następną posiekaną ćwiartkę chilli bez pestek ( w oryginalnym przepisie jest dodany cały strąk chilli), posiekaną kolendrę, dosyć oszczędnie, bo ciągle nie mogę przekonać się do tego smaku i mieszając gotowałam, czekając aż sos zgęstnieje. Ponieważ mięso było już miękkie, odkryłam naczynie , zwiększyłam ogień i odparowałam sos do żądanej gęstości. Mnie curry smakuje najbardziej nastepnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą i "przegryzą", więc mam dzisiaj na obiad z ryżem ugotowanym na sypko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry jagnięce*
Bottom