Curry papaja z cicierzyca

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
IMG_0652papajowazcieciorka.jpg

Inspirowane papaja, ktora okazala sie niezjadliwa w postaci owocu dla mojego dziecka i curry przywiezionym z Singapuru.

srednia zielona papaja (wielkosci ladnego ananasa)
1 mala cebula
1 i 1/2 lyzeczki curry
2 lyzki oliwy
1/2 do 1 szkl wody
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol
puszka ciecierzycy
natka

grzanki

Garnek postawic na nieduzy ogien.
Wrzucic curry, takie jak lubimy. Ja uzywam srednio-ostre, bo ostrego dziecko by nie tknelo.
Zapachnialo pieknie w domu, a ja sie zdziwilam, bo takiego koloru curry jeszcze nie widzialam.
Dodac oliwe, a zaraz potem posiekana cebule. Przesmazac chwile jednoczesnie zajmujac sie papaja.
Umyc, przekroic wzdluz i wyrzucic pestki. Pokroic w plastry, obrac i kroic w kostke prosto do gara.
Dodac kolo lyzeczki soli, wode i poddusic do rozpadniecia, albo do ugrzania sie tylko i bzyknac zyrafa.
Teraz mozna dodac koncentrat i przeplukana ciecierzyce.

Przybrac natka.
Podawac z grzankami lub pita. (wiadomo straczkowe + ziarno = "mieso" czyli wszystkie 8 aminokwasow niezbedne do budowy komorek)

Mozna tez dodac jogurt. Ja dodalam, bo w kuchni indyjskiej bardzo czesto dodaja, ale jednak maz wolalby bez. Czyli koniec koncow weganskie lepsze niz vege.

Zdjecie nastapi.
Jak tez nastapia inne wersje zupy z papai.

Papaje mozna zostawic nierozgotowana, a dodac np. puszke pulpy pomidorowej.
Po tej pierwszej probie widze nieograniczone mozliwosci. Bardzo smacznie interesujacy surowiec.

Załączniki

• IMG_0652papajowazcieciorka.jpg
    IMG_0652papajowazcieciorka.jpg
    59.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dodam dla wyjasnienia

niezjadliwosc papai w postaci owocu powoduje jej... pieprznosc.
Nie wiem dokladnie od czego zalezy ten smaczek. Na pewno zawsze jest ostra, gdy jest niedojrzala. Im bardziej dojrzeje tym robi sie slodsza, ale nie zawsze pieprz znika.
Czasem podaje ja zawinieta w wedzone, cienko krojone mieso (poledwice, szynki), ale zupa okazala sie doskonalym wyjsciem, a tym razem bylo jej za duzo do innej formy konsumpcji.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
nikt nie probowal?
wlasciwie ja tez robie tylko wtedy, gdy papaja jest w ofercie, bo normalnie za duzo za nia zadaja.
Dzis z miesem kraba. Tylko jeszcze nie wiem
gruebel_2.gif
razem czy osobno?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy