- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Smaczne danie typu curry z wykorzystaniem pysznej dyni butternut
Składniki:
400 g pokrojonego w kostkę miąższu dyni (u mnie odmiana butternut)
200 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę, oprószonej solą i pieprzem
100 g różyczek brokuła, porozdzielane
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
niecała 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 ostra papryczka, posiekana
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (lub trochę świeżej lub marynowanej)
2 listki limonki kaffir
300 ml gorącej wody
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżka klarowanego masła/ghee
sól, pieprz
Smażymy na patelni kurczaka oprószonego solą i pieprzem - aż zacznie brązowieć. Odstawiamy na bok.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło (ghee) i dodajemy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz papryczkę. Podsmażamy przez minutę, a następnie dodajemy dynię, pastę z trawy cytrynowej oraz listki limonki kaffir. Obsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie wlewamy gorącą wodą. Pod przykryciem dusimy całość.
Gdy dynia będzie już praktycznie miękka dodajemy do garnka kurczaka oraz różyczki brokuła. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do garnka mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy listki limonki.
Podajemy z ryżem basmati.


Składniki:
400 g pokrojonego w kostkę miąższu dyni (u mnie odmiana butternut)
200 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę, oprószonej solą i pieprzem
100 g różyczek brokuła, porozdzielane
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
niecała 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 ostra papryczka, posiekana
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (lub trochę świeżej lub marynowanej)
2 listki limonki kaffir
300 ml gorącej wody
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżka klarowanego masła/ghee
sól, pieprz
Smażymy na patelni kurczaka oprószonego solą i pieprzem - aż zacznie brązowieć. Odstawiamy na bok.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło (ghee) i dodajemy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz papryczkę. Podsmażamy przez minutę, a następnie dodajemy dynię, pastę z trawy cytrynowej oraz listki limonki kaffir. Obsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie wlewamy gorącą wodą. Pod przykryciem dusimy całość.
Gdy dynia będzie już praktycznie miękka dodajemy do garnka kurczaka oraz różyczki brokuła. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do garnka mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy listki limonki.
Podajemy z ryżem basmati.
