- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Curry z kurczaka z zieloną masalą
Źródło przepisu - C. Hyman Kuchnia żydowska
Danie hinduskie, ale obecne też w kuchni indyjskich Żydów.
na 4 osoby
Składniki:
3 łyżki dowolnego oleju
1 duża cebula, drobno pokrojona
1 duży pomidor, odfiletowany i drobno pokrojony
450 g kurczaka bez skóry i kości (u mnie 500 g pokrojonego w kostkę fileta)
sól do smaku
puszka (400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
Masala
25 g liści kolendry (dałam liście z pęczka pietruszki, bez ważenia)
2,5 cm kawałek świeżego imbiru, starty (u mnie przeciśnięty przez praskę do czosnku)
5 ząbków czosnku (naprawdę nie za dużo! )
6 -8 małych zielonych papryczek chili, bez nasion (dałam jedną czerwoną)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2,5 cm laski cynamonu
2 goździki
nasiona z 1 strączka kardamonu (dałam z trzech strączków)
8 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
Do tego dałam od siebie pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki garam masali i pół łyżeczki madraskiego curry.
Wykonanie:
Podsmaż na oleju cebulę na złoty brąz. Dodaj pomidora i podsmażaj aż do odparowania płynu.
Cebula i pomidor powinny utworzyć razem rodzaj pasty.
Przyrządź masalę, mieląc lub ubijając w moździerzu wszystkie składniki na zieloną pastę.
Dodaj masalę do garnka i gotuj tak długo, aż kolor mieszaniny zmieni się z jasnego na ciemnozielony, a olej zacznie się oddzielać. Kiedy poczujesz zapach masali, będzie gotowa.
Dodaj kurczaka, posól i gotuj na średnim ogniu 20 minut.
Wlej mleko kokosowe i po minucie zdejmij z ognia.
Podawaj z gotowanym na sypko ryżem.
Curry można odgrzewać, jednak trzeba uważać, by mleko kokosowe się nie zważyło.
Moje uwagi ograniczą się tym razem do jednego słowa - wyśmienite!
Źródło przepisu - C. Hyman Kuchnia żydowska
Danie hinduskie, ale obecne też w kuchni indyjskich Żydów.
na 4 osoby
Składniki:
3 łyżki dowolnego oleju
1 duża cebula, drobno pokrojona
1 duży pomidor, odfiletowany i drobno pokrojony
450 g kurczaka bez skóry i kości (u mnie 500 g pokrojonego w kostkę fileta)
sól do smaku
puszka (400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
Masala
25 g liści kolendry (dałam liście z pęczka pietruszki, bez ważenia)
2,5 cm kawałek świeżego imbiru, starty (u mnie przeciśnięty przez praskę do czosnku)
5 ząbków czosnku (naprawdę nie za dużo! )
6 -8 małych zielonych papryczek chili, bez nasion (dałam jedną czerwoną)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2,5 cm laski cynamonu
2 goździki
nasiona z 1 strączka kardamonu (dałam z trzech strączków)
8 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
Do tego dałam od siebie pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki garam masali i pół łyżeczki madraskiego curry.
Wykonanie:
Podsmaż na oleju cebulę na złoty brąz. Dodaj pomidora i podsmażaj aż do odparowania płynu.
Cebula i pomidor powinny utworzyć razem rodzaj pasty.
Przyrządź masalę, mieląc lub ubijając w moździerzu wszystkie składniki na zieloną pastę.
Dodaj masalę do garnka i gotuj tak długo, aż kolor mieszaniny zmieni się z jasnego na ciemnozielony, a olej zacznie się oddzielać. Kiedy poczujesz zapach masali, będzie gotowa.
Dodaj kurczaka, posól i gotuj na średnim ogniu 20 minut.
Wlej mleko kokosowe i po minucie zdejmij z ognia.
Podawaj z gotowanym na sypko ryżem.
Curry można odgrzewać, jednak trzeba uważać, by mleko kokosowe się nie zważyło.
Moje uwagi ograniczą się tym razem do jednego słowa - wyśmienite!
Ostatnią edycję dokonał moderator: