- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Indyjska" Cornelii Zingerling. Mięso to jest bardzo miękkie, aromatyczne i niezwykle smaczne.
1 łyżka ghee lub oleju (u mnie był olej z braku ghee)
1 duża cebula, posiekana w grube kawałki
700 g chudego gulaszowego mięsa wieprzowego
2 strączki czerwonej papryczki chilli
20 g tartego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina soli, czarny pieprz
0.5 litra wody
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Podsmażamy ją na brązowo po czym dodajemy mięso. Kawałki mięsa obsmażamy z wszystkich stron, stale mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Papryczki pozbawiamy pestek i kroimy w drobne kawałki. Pokrojone papryczki, tarty imbir i pozostałe przyprawy wrzucamy do moździerza i ucieramy. Utartą masę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę (ja dolałam tylko jakieś 200 ml wody, ponieważ sporo "wywaru" powstało mi w czasie podsmażania mięsa). Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Sos powinien trochę zgęstnieć. Podajemy z ryżem, ja dałam brązowy ryż.

1 łyżka ghee lub oleju (u mnie był olej z braku ghee)
1 duża cebula, posiekana w grube kawałki
700 g chudego gulaszowego mięsa wieprzowego
2 strączki czerwonej papryczki chilli
20 g tartego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina soli, czarny pieprz
0.5 litra wody
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Podsmażamy ją na brązowo po czym dodajemy mięso. Kawałki mięsa obsmażamy z wszystkich stron, stale mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Papryczki pozbawiamy pestek i kroimy w drobne kawałki. Pokrojone papryczki, tarty imbir i pozostałe przyprawy wrzucamy do moździerza i ucieramy. Utartą masę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę (ja dolałam tylko jakieś 200 ml wody, ponieważ sporo "wywaru" powstało mi w czasie podsmażania mięsa). Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Sos powinien trochę zgęstnieć. Podajemy z ryżem, ja dałam brązowy ryż.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: