- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Szybki i smaczny pomysł na kiełbasę. Niemiecka klasyka.
Ponieważ w Polsce nie znalazłam póki co odpowiednika kiełbasy, jaką jadłam w Berlinie, zastępuję ją więc zwykłą kiełbasą lub kiełbasą białą pieczoną. W obu wersjach świetnie smakuje.
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka curry
( ew. szczypta pieprzu cayenne)
kiełbasa
Kiełbasę upiec. W międzyczasie przygotować sos.
Pomidory przełożyć do rondla. Jeśli używamy całych - pokroić je drobno. Dodać miód, ocet, sos Worcestershire, paprykę i curry. Wymieszać. Gotować kilka minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje.
Na końcu oprószyć mąką pszenną i wymieszać.
Kiełbasę podawać z sosem i frytkami lub świeżym pieczywem.
Ponieważ w Polsce nie znalazłam póki co odpowiednika kiełbasy, jaką jadłam w Berlinie, zastępuję ją więc zwykłą kiełbasą lub kiełbasą białą pieczoną. W obu wersjach świetnie smakuje.

1 puszka pomidorów
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka curry
( ew. szczypta pieprzu cayenne)
kiełbasa
Kiełbasę upiec. W międzyczasie przygotować sos.
Pomidory przełożyć do rondla. Jeśli używamy całych - pokroić je drobno. Dodać miód, ocet, sos Worcestershire, paprykę i curry. Wymieszać. Gotować kilka minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje.
Na końcu oprószyć mąką pszenną i wymieszać.
Kiełbasę podawać z sosem i frytkami lub świeżym pieczywem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: