cynamonowe drożdżówki bez jajek

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo chetnie bum zrobila te buleczki. Z braku foremek do mufinek - czy mozna wykorzystac foremki do babeczek?
Mam gazowy piekarnik bez termometra, wszystko pieke na oko, ale czesto rezygnuje z ciasteczek bo zanim sie przyrumienia z gory to spod sie przypala. Jesli wloze druga blaszke z woda pod spod to czy beda lepiej wychodzic tak jak radzilas w innym poscie?

Bardzo chetnie bum zrobila te buleczki. Z braku foremek do mufinek - czy mozna wykorzystac foremki do babeczek?
Mam gazowy piekarnik bez termometra, wszystko pieke na oko, ale czesto rezygnuje z ciasteczek bo zanim sie przyrumienia z gory to spod sie przypala. Jesli wloze druga blaszke z woda pod spod to czy beda lepiej wychodzic tak jak radzilas w innym poscie?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja do wszystkich drożdżówek muszę wkładać blaszkę z wodą, bo inaczej się przypalają od spodu a z wierzchu dalej białe, więc na pewno i do tych możesz tak zrobić. I myślę, że w foremkach babeczkowych też mogą być. Nawet chyba bez foremek, ułożone po prostu na blasze powinny wyjść, najwyżej będą miały trochę inną formę, ale to jest przecież bez znaczenia. Spróbuj.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Pani Beato,
Buleczki rewelacyjne, wczoraj robilam je razem z dziecmi. Foremki byly od babeczek, a za Pani rada wlozylam do piekarnika blaszke z woda. Nic sie nie przypalilo, a spody byly cudownie miekkie. Buleczki po prostu rozplywaja sie w ustach. Robilismy wieczorem, a rano byly na pyszne sniadanko. Moj maly zabral nawet 3 (!) do przedszkola na drugie sniadanie.
Orzechow nie zdazylam posiekac, Mateusz lupal, a Nikusia ukladala od razu.
Relacja fotograficzna ponizej (niestety zdjecia nieostre, robione aparatem z komorki, ale cos sie da zobaczyc).

Załączniki

• Img016.jpg
    Img016.jpg
    225.2 KB · Wyświetleń: 1
  • Img017.jpg
    Img017.jpg
    181.1 KB · Wyświetleń: 1
  • Img021.jpg
    Img021.jpg
    221.2 KB · Wyświetleń: 1
  • Img023.jpg
    Img023.jpg
    294.4 KB · Wyświetleń: 1
  • Img025.jpg
    Img025.jpg
    289.9 KB · Wyświetleń: 1

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Droga pani Ines
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif

cieszę się, że bułeczki się udały i sprawiły radość dzieciaczkom
icon_exclaim.gif

Śliczne są dzieciaczki
icon_exclaim.gif
bułeczki też
icon_exclaim.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dziekuje za odpowiedz
icon_razz.gif

Nawet maz chwalil, choc dosc wybredny jesli chodzi o nowosci kulinarne, zwlaszcza z kuchni polskiej.
Ciekawa jestem jaka reakcja bedzie w przedszkolu - maly wzial wiecej by poczestowac pania.
Bylam bardzo ciekawa jak wyjdzie drozdzowe bez jajek, a tu taka niespodzianka...serdecznie dziekuje
icon_exclaim.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dlaczego ja po nocy oglądam takie pyszności
icon_rolleyes.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zrobilismy powtorke z buleczek, tym razem do srodka dalam mase twarogowa z cynamonem.
Wyszly takie smieszne grzybki, bo robione w silikonowej formie do mufinek. Troche dziwna ta forma, bo takie stozki wychodza. Wyszly dobre i bardzo puszyste, ale te oryginalne byly o niebo lepsze, dodatek masla do smarowania foremek i do srodka razem z cukrem i cynamonem na prawde o wiele lepiej pasowal. Nastepnym razem nie bede kombinowac
icon_wink.gif

Dolaczam zdjecia.

Załączniki

• Img026.jpg
    Img026.jpg
    277.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Img029.jpg
    Img029.jpg
    141.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Img030.jpg
    Img030.jpg
    187.6 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dlatego też napisałam "droga pani Ines"
icon_mrgreen.gif

My tu tylko do pana zyglisa ( a właścieie teraz chyba zlis, czy jakoś tak) zwracamy się per pan/pani. A ja nigdy w życiu bym się nie obraziła za coś takiego, trochę mnie to rozbawiło, ale to zdrowa wesołość była
icon_lol.gif

No i jak szanowna pani Akulko?? jest jeszcze ochota na te drożdżownice, czy juz przeszła??

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A ten Pan to jeszcze się udziela?
gruebel_2.gif

Ines fajowe te bułeczki
icon_mrgreen.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja pare razy napisalam "Pani Beato", bo mi tak głupio bylo, w koncu jak mam mówić do mamy koleżanki-rówieśnicy?
icon_lol.gif

Hehe, śmiesznie by było spotkać Was na ulicy i powiedziec "Cześć, Joanka! Cześć, Beata!"
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
BeataSz @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434558No i jak szanowna pani Akulko?? jest jeszcze ochota na te drożdżownice, czy juz przeszła??
Droga pani Beato, no nie przeszła
icon_mrgreen.gif
Zrobiłam wczoraj w nocy
dump.gif
i dziś sie obżeram do nieprzytomności.
cry_1.gif

Zrobiłam z kg mąki
dump.gif
- więc farsz porozdzielałam. Jedna część z orzechami, druga z rodzynkami, trzecia z cynamonem i czwarta z nutellą i kakao.
icon_wink.gif

Jestem przede wszystkim zachwycona konsystencją ciasta - praca z nim, to naprawdę przyjemność. Nie wsadzałam ich do foremek, ale rolowałam, kroiłam w slimaki i tak piekłam (posmarowane jajem). Wyszły pewnie przez to bardziej twardsze niż gdybym je piekła w foremkach mufinkowych, ale na pewno tak samo smaczne
daumen.gif

Mam tylko pytanie, jaką temp. polecasz Beatko? Ja piekłam w 200 i zastanawiam się, czy nie powinnam piec w 220, bo w 1 parti srodek długo mi sie nie chciał dopiec. Pozostałe upiekły się szybciej.
Dzieki za przepis, na pewno bedę z nim eksperymentować
icon_lol.gif
bussi.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Ja tylko dodam, ze dzisiaj poproszono mnie o przepis tych buleczek, a "tubylcy" do nowosci to baaaardzo nieufni sa...

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Co ja się naszukałam tego przepisu
baa.gif
,ale już mam i jutro do dzieła.
lecker.gif
, a miałam założyć szlaban na słodkości
dump.gif
.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Melduję wykonanie i to dosłownie, bo dwie gęby pochłonęły prawie wszystkie drożdżówki
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
Jutro chyba będzie powtórka,bo nam smakują.
mniam.gif

nia

Member
Maj 6, 2006
15
0
0
Zrobiłam wczoraj. Wyszły pyszne i śliczne
icon_smile.gif
Aż się prosiły o zdjęcie, ale zanim zdążyłam je zrobić, już ich nie było
icon_mrgreen.gif
Cała rodzinka się na nie rzuciła
icon_razz.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy