- Sty 27, 2006
- 4,379
- 1,789
- 113
Cynamonowe zawijance
20 g drożdży świeżych
180 ml mleka
100 g cukru
100g stopionego masła
4 żółtka
750 ml mąki ( mililitrów , nie gram ! )
łyżeczka startej skórki z cytryny
do posypania
100 g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu ( lub więcej)
1 łyżeczka kardamonu
posmarowanie
50-70 g masła
Utrzec drożdże z cukrem , dodać ciepłe mleko i dobrze wymieszać . Wsypać 2-3 łyżki mąki i wymieszać jeszcze raz , aż masa będzie jednorodna. Pozostawić na 15-20 minut, aby umożliwić pracę drożdży .
Włożyć pozostałe resztki produkty ( oprócz posypki i masla dla posmarowania) i wyrabiać, az ciasto bedzie gladkie i lsniace. Moze z lekk sie kleic. Przykryć i pozostawić , aż podwoi swoją objętość .
Maslo roztopic, ale nie całkowicie i potem wymieszac, by powstala taka maz. Zmieszac wszystkie skladniki posypki.
Foremke (13x40, a mozna i dwie mniejsze) wylozyc papierem do pieczenia , posmarować masłem i posypać czescia posypki
Ciasto rozwalkowac na prostokat, posmarpwac maslem posypac cukrem. Zwinac w rolade, pokroic na plasteri i umieścić je w formie.
Piec w 170 okolo 40 minut.
Dla polewy wymieszalam cukier puder z sokiem cytrynowym i rumem i gorące, tylko wyjete z piekarnika ciasto popedzlowalam polewa.
Ten sposob ukladania przypadkowo zobaczylam w necie, byly z innym nadzieniem, ale teraz znalezc tego nie moge....
jak by kto zobaczyl - bede wdzieczna

20 g drożdży świeżych
180 ml mleka
100 g cukru
100g stopionego masła
4 żółtka
750 ml mąki ( mililitrów , nie gram ! )
łyżeczka startej skórki z cytryny
do posypania
100 g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu ( lub więcej)
1 łyżeczka kardamonu
posmarowanie
50-70 g masła
Utrzec drożdże z cukrem , dodać ciepłe mleko i dobrze wymieszać . Wsypać 2-3 łyżki mąki i wymieszać jeszcze raz , aż masa będzie jednorodna. Pozostawić na 15-20 minut, aby umożliwić pracę drożdży .
Włożyć pozostałe resztki produkty ( oprócz posypki i masla dla posmarowania) i wyrabiać, az ciasto bedzie gladkie i lsniace. Moze z lekk sie kleic. Przykryć i pozostawić , aż podwoi swoją objętość .
Maslo roztopic, ale nie całkowicie i potem wymieszac, by powstala taka maz. Zmieszac wszystkie skladniki posypki.
Foremke (13x40, a mozna i dwie mniejsze) wylozyc papierem do pieczenia , posmarować masłem i posypać czescia posypki
Ciasto rozwalkowac na prostokat, posmarpwac maslem posypac cukrem. Zwinac w rolade, pokroic na plasteri i umieścić je w formie.

Piec w 170 okolo 40 minut.
Dla polewy wymieszalam cukier puder z sokiem cytrynowym i rumem i gorące, tylko wyjete z piekarnika ciasto popedzlowalam polewa.
Ten sposob ukladania przypadkowo zobaczylam w necie, byly z innym nadzieniem, ale teraz znalezc tego nie moge....


Ostatnią edycję dokonał moderator: