Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Cynamonowy Chlebek Sniadaniowy (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1143" data-attributes="member: 36"><p><strong>Cynamonowy Chlebek Sniadaniowy</strong> </p><p></p><p><u>Ciasto</u>: </p><p>3 szklanki maki </p><p>1/4 szklanki maki ziemniaczanej </p><p>1/4 szklanki mleka w proszku </p><p>1 lyzeczka soli </p><p>1/2 lyzeczki cynamonu </p><p>3 lyzki cukru </p><p>2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy </p><p>1/4 kostka masla </p><p>1 szklanka wody </p><p></p><p><u>Nadzienie</u>: </p><p>1 jajko, rozbeltane </p><p>1/4 szklanki cukru </p><p>1 1/2 lyzeczki cynamonu </p><p>1/2 szklanki rodzynkow </p><p>2 lyzeczki maki </p><p></p><p><u>Kruszonka</u>: </p><p>2 lyzki masla </p><p>2 lyzki cukru </p><p>1/4 lyzeczki cynamonu </p><p>1/4 szklanki maki </p><p></p><p>W duzej misce polaczyc wszystkie skladniki ciasta i wyrabiac az zacznie odchodzic od miski. Wyrabiac jeszcze 3 minut, pozwolic odpoczac przez 15 minut i wyrabiac jeszcze przez 8-10 minut na stolnicy az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc ciasto do posmarowanej maslem miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 - 1 1/2 godziny az podwoi swoja objetosc. </p><p></p><p>Wszystkie skladniki nadzienia (bez jajka) polaczyc razem w malej miseczce, podobnie ze skladnikami kruszonki. </p><p></p><p>Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i lekko rozciagnac, formujac waski prostokat o wymarach 40x20cm. Posmarowac ciasto rozbeltanym zoltkiem , posypac nadzieniem i zaczynajac od krotszego brzegu zwinac ciasto w rulon i przelozyc go do natluszczonej foremki keksowej 23x12cm. Przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo godzine. Rozgrzac piekarnik do 180 C. Ciasto lekko posmarowac pozostalym jajkiem i posypac kruszonka, lekko ja wciskajac w ciasto. Piec przez okolo 45 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1143, member: 36"] [B]Cynamonowy Chlebek Sniadaniowy[/B] [U]Ciasto[/U]: 3 szklanki maki 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1/4 szklanki mleka w proszku 1 lyzeczka soli 1/2 lyzeczki cynamonu 3 lyzki cukru 2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy 1/4 kostka masla 1 szklanka wody [U]Nadzienie[/U]: 1 jajko, rozbeltane 1/4 szklanki cukru 1 1/2 lyzeczki cynamonu 1/2 szklanki rodzynkow 2 lyzeczki maki [U]Kruszonka[/U]: 2 lyzki masla 2 lyzki cukru 1/4 lyzeczki cynamonu 1/4 szklanki maki W duzej misce polaczyc wszystkie skladniki ciasta i wyrabiac az zacznie odchodzic od miski. Wyrabiac jeszcze 3 minut, pozwolic odpoczac przez 15 minut i wyrabiac jeszcze przez 8-10 minut na stolnicy az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc ciasto do posmarowanej maslem miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 - 1 1/2 godziny az podwoi swoja objetosc. Wszystkie skladniki nadzienia (bez jajka) polaczyc razem w malej miseczce, podobnie ze skladnikami kruszonki. Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i lekko rozciagnac, formujac waski prostokat o wymarach 40x20cm. Posmarowac ciasto rozbeltanym zoltkiem , posypac nadzieniem i zaczynajac od krotszego brzegu zwinac ciasto w rulon i przelozyc go do natluszczonej foremki keksowej 23x12cm. Przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo godzine. Rozgrzac piekarnik do 180 C. Ciasto lekko posmarowac pozostalym jajkiem i posypac kruszonka, lekko ja wciskajac w ciasto. Piec przez okolo 45 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Cynamonowy Chlebek Sniadaniowy (bajaderka)
Top
Bottom