Cytrusowy deser Michaela Smitha

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,765
1
0
Włączyłam ja sobie TV . Dokładniej rzecz biorąc kuchnię.tv. Leciał był sobie program z domowym kucharzem Michelem Smithem, czy jak mu tam.
I Michael zakręcił błyskawiczny krem cytrusowy.
Stwierdziłam, ze to zdecydowanie moje smaki i zrobiłam.
On podawał z malinami , ja z truskawkami
On używał soku z kartonika, ja wycisnęłam.
Bardzo polecam.
Błyskawiczny, efektowny i smaczny

3 cytryny
1 szklanka soku z pomarańczy (2 owoce powinny wystarczyć)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1 szklanka śmietany (użyłam kremówki 36%)
Ciut ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
Sok z pomarańczy wycisnąć i przecedzić.
Zresztą z cytryną należy zrobić to samo J
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzewać aż całość zgęstnieje.
Odstawić do wystygnięcia (należałoby garnek przykryć folią aluminiową, żeby nie zrobił się „kożuch”, ja o tym nie pomyślałam i się był i zrobił, po wymieszaniu zostały małe grudki, ale to absolutnie w niczym nie przeszkadza.
Krem jest mocno kwaskowaty, jeśli ktoś woli słodsze desery powinien go dosłodzić
bt2pxytFty1RdB4DqX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,586
7,838
113
marghe @ 28 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=12613951/4 szklanki skrobi kukurydzianej
Na pewno tyle?
Na stronie kuchni.tv widnieje "dwie łyżki":
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...we-parfait.html

marghe @ 28 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1261395Krem jest mocno kwaskowaty, jeśli ktoś woli słodsze desery powinien go dosłodzić
W przepisie podanym na stronie kuchni.tv jest 1/2 szklanki cukru.


Dopytuję się, bo przepis ciekawy, a i w zamrażarce jeszcze sporo malin....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy