Cytrynowa masa Beaty.Sz

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
pozwalam sobie wkleić

masa cytrynowa
szklanka cukru
kopiasta łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny
sok z półtorej cytryny
2 szklanki wody

Jajka ubić z cukrem, rozprowadzić wodą, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, sok i skórkę. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przekładać ciasto.

zajadamy z ciastek cytrynowym Nigelli
274016.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zastyga :

Jakby tym kremem biszkopt przełożyć :
Marghe jak myślisz byłoby OK :

Biszkopt moża nasączyć np. sokiem z cytryny i ta masa :roll: :roll: :roll:
Tak główkuję trochę :dump:

:mrgreen:

Albo zrobić w wersji bez cytryny...

Ile tego kremu w ogóle wychodzi :

;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Zrobiłam i mam ciasto mocno cytrusowe :mrgreen: o to mi chodziło dziękuję za przepis, bo masa bardzo dobra i szybko sie ją robi

i śmiało można nią biszkopt przełożyć, bo ładnie zastyga
tu tą masą przełożyłam ciasto pomarańćzowe
Agata_100206%20008.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a ja z takim pytankiem :oops: Chcę zrobić dzisiaj biszkopt z tą masą ale nie wiem czy musze go nasączyć czymś czy nie trzeba...aha i jeszcze czym możnaby było wymazać ciasto żeby ładnie wyglądało i pasowało to smakowo do masy? z góry dziękuję za pomoc :bussi:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no i zrobiłam bez pomocy ;) pyszna ta masa a tak wygląda moje ciacho

cytrynowe3gd.jpg


Sorrki za złą datę ale zapomniałam zmienić ;)
 

pooja

Member
Mar 22, 2006
8
0
0
pieknie Ci wyszlo te ciacho

napisz jak smakowal ten biszkopt z kremem :d i czym nasiakalas
ja na gore dam chyba galaretke z mandarynkami
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Pooja dziękuję Ci bardzo ciasto przepyszne wyszło, nasiąkałam je mocną herbatą z sokiem z cytryny
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
przepraszam, dopiero zobaczyłam twoje pytanie :oops: przekładałam raz kremem bo biszkopt robiłam w duzej tortownicy i nie wyszedł za wysoki ;) ale z tego co pamiętam to masy było spokojnie na dwa przełożenia
icon_smile.gif
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Zrobiłam do przełożenia biełego biszkoptu z białek.Wyszła pyszna,kwaskowata i pachnąca
icon_smile.gif

Wprowadziłam małą modyfikację w sposobie wykonania...Jako okropnie niecierpliwy leń :oops: :lol: ,jak tylko zorientowałam się że bedę musiała porządną "chwilkę" poczekać aż masa zgęstnieje zamiast na małym ogniu postawiłam ją na największym i mieszałam mikserem na najwyższych obrotach.Masa zgęstaniała raz dwa i była gładziutka. :lol:
Dziękuję za przepis.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn44910001zmasajj8.jpg

ciasto cytrynowo-pomarańczowe, bardzo fajne w smaku, a masa najlepsza na drugi dzień
icon_smile.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Witam, po raz pierwszy aktywnie na forum.
Zrobilam tort urodzinowy w ksztalcie motylka z biszkopta i przelozony ta masa cytrynowa.
Na wierzchu rowniez dalam mase i ozdobilam migdalami, rodzynkami i taka kolorowa posypka. Tulowiem motylka byl obrany banan. Moja mala byla zachwycona, a maz jeszcze bardziej (pochlonal prawie pol tortu!).
Masa jest super i wydaje mi sie ze dobrze by pasowala do przelozenia ciasta czekoladowego - lubie polaczenie czekolady z nutka cytryny.
Pozdrawiam
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Ines witaj na forum
bussi.gif
życzę Ci wielu udanych wypieków
daumen.gif
i czekam na zdjęcia
icon_mrgreen.gif
(ja to jakąś manię chyba mam
gruebel_2.gif
)
p.s. masa Beaty jest naprawdę super
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy