- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią
400g świeżego łososia
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
cytryna
oliwa z oliwek
listki mięty
1.Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty.
2.Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.
Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków.
Możemy jeszcze doprawić pieprzem.
Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przydatna jest pokrywa do grilla. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną.
Ps Przepis ze strony : http://mojekuchennerewelacje.blogspot.de/2...any-osos-z.html

400g świeżego łososia
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
cytryna
oliwa z oliwek
listki mięty
1.Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty.
2.Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.
Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków.
Możemy jeszcze doprawić pieprzem.
Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przydatna jest pokrywa do grilla. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną.
Ps Przepis ze strony : http://mojekuchennerewelacje.blogspot.de/2...any-osos-z.html